Tuinbericht week 22 Moestuin de Haar

Ben je een nieuwe vrijwilliger? Lees de tekst onderaan deze mail dan even door.
Daar is de zon dan eindelijk! Vanaf maandag is de grond voldoende opgedroogd en kunnen we meters maken met onze Ferrari (trekker). Hierdoor kunnen we eindelijk weer planten en zaaien! De eerste 6 kratten zitten alweer in de grond: knolselderij, sla en courgettes. Nog ongeveer 20 kratten en allerlei bedden met zaaigoed te gaan de komende dagen. Dus heerlijk compost rijden, zaaien en planten... hier hebben we naar uit gekeken!

De komende tijd oogsten we naast lekkere groenten ook voorpret. De tomaten, komkommer en andere zomer gewassen komen eraan, de bloemen zijn er al. De lente gewassen hebben wat vertraging maar we denken de komende weken toch door te kunnen oogsten.

Deze week te oogsten op de tuin:
- Krop rode bind sla
- In hetzelfde bed als de sla staat bladmosterd. Hier hebben we vorig jaar bladmosterd tot zaad laten gaan om het zaad te kunnen oogsten. Zoals je ziet is er ook veel zaad op de grond terecht gekomen.
- Bosje rucola. Van nieuw bed

Kies 1 van de volgende groenten:
- Meiraapjes
- Radijs
- Tuinboon toppen. Dit is het bovenste deel van de plant. We toppen de plant om ervoor te zorgen dat de energie naar het maken van bonen gaat in plaats van verder groeien.

Kruiden waar vlaggen staan en munt.

Komende zaterdag 5 juni organiseren we een meewerkdag. Je bent van harte welkom om je bij ons aan te sluiten van 10:00 - 12:30 of van 13:00 - 15:00. Je mag je ook al vanaf 9 uur bij ons voegen, dan beginnen de vaste vrijwilligers. Schrijf je via onderstaande knop in via de datumprikker, zo kunnen wij voldoende gereedschap regelen. We gaan onder andere compost rijden, plantgoed planten, gras maaien, schoffelen en wieden.

Ondertussen op de tuin

IMG_3939
WhatsApp Image 2021-06-01 at 10.14.03
newIMG_3943
db19ac10-3b37-4fa3-b1b1-8ba14643b355

Vrienden en partners

Moestuin de Haar bestaat uit 2 onderdelen: Zelfoogsttuin de Haar en Stichting Moestuin de Haar. Je oogstaandeel koop je van de tuinders, van Zelfoogsttuin de Haar. De verantwoordelijkheid van de vrijwilligers en stagiaires valt ook onder de tuinders.
De stichting draagt de verantwoordelijkheid voor de infrastructuur, subsidieaanvragen, vergunningen en ondersteunt de tuinders in het opstarten van de tuinderij (ook financieel).
IMG_3927
Afgelopen maand heeft de stichting ons vrienden en partnerprogramma opgestart. Onze vrienden en partners borgen dat de duurzame groei van de moestuin mogelijk is en draagt bij aan toekomstige vernieuwing van infrastructuur en gereedschappen die in beheer zijn van de stichting. De eerste twee partners van Moestuin de Haar zijn een feit! De titel 'partner van Moestuin de Haar' is een exclusieve titel. We hebben nog 5 plaatsen beschikbaar. Meer informatie kun je vinden op de website:
IMG_6003
Ons tuinhuis is afgelopen week officieel opgeleverd. Het is gefinancierd door de crowdfunding van voorjaar 2020 en mede mogelijk gemaakt door PXA en Rondomdom. We maken met veel plezier gebruik van het tuinhuis, een echte aanwinst voor de tuin.
Ga je binnenkort je huis isoleren of wil je ook een tuinhuisje gemaakt van hetzelfde materiaal als ons tuinhuis, denk dan eens aan PXA of Rondomom.

De kinderen van de St. Bonifatiusschool Haarzuilens volgen lessen op Moestuin de Haar: lekker met de handen in de aarde, op zoek naar wormen, zien hoe alles groeit, proeven van al het lekkers en er zelf mee koken… er is een mooi lesprogramma in elkaar gedraaid voor komend moestuinseizoen. Het zijn niet alleen de kinderen die hiervan genieten, ook wij genieten met volle teugen mee! Dit mooie filmpje is door een van de ouders in elkaar gezet en geeft een impressie van zo’n lesdag:
27f71d85-5814-4663-ae8e-3e4128b24845
Ben je een nieuwe vrijwilliger?
Wat leuk dat je mee wilt komen werken op de tuin! Vrijwilligerswerk op Moestuin de Haar werkt als volgt. In de nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen op de tuin. In deze nieuwsbrieven vind je ook een link voor de datumprikker. Via deze link kun je opgeven wanneer je komt werken op de tuin. Je krijgt van ons geen bevestiging, alleen als er onverhoopt een reden is dat het werken niet door gaat krijg je van ons bericht. Daarvoor is het belangrijk dat je onderstaand formulier invult, zo hebben we je contactgegevens. Je kunt je opgeven van 9:00 tot 12:30 of van 13:00 tot 17:00, een hele dag mag natuurlijk ook!
De werkzaamheden verschillen van dag tot dag, dit wordt beïnvloed door het weer. Geef het aan bij een van de tuinders als een klus niet bij je verwachtingen of fysieke gesteldheid past.
Bij de Datumprikker kun je bij 'opmerkingen' aangeven dat het je eerste keer is, of geef het op de tuin even aan. Dan kunnen we je welkom heten en uitleg geven. Mocht je toch onverhoopt een keer verhinderd zijn, pas dan zelf de Datumprikker aan of als het binnen 24 uur is, stuur dan even een appje of smsje naar Simone (06-51717613). We maken een planning voor de werkdag en het is erg fijn om te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram