Tuinbericht week 35 Moestuin de Haar

Het was even spannend maar het is gelukt! Het drogere weer en de wind hebben het mogelijk gemaakt onze achterstand in het zaai en plant werk weg te werken. Dat betekend dat we over een paar weken weer heerlijke raapstelen, bladmosterd, rucola, spinazie, raapjes, ijssla, koolrabi en radijsjes kunnen eten. Ook het eerste gewas dat we pas volgend jaar kunnen eten zit alweer in de grond, bloemkool. De komende week gaan we van het drogere weer gebruik maken om het onkruid terug te dringen.

De oogst van deze week:
Gele selderij salade, wokken, soepen, sauzen.
Aardappel ras Twister of Alouette
Nz spinazie Knip takken af van +/- 25 cm lang of tot je bij de kern van de plant komt, laat die in tact. Je eet de blaadjes, ook de dunne steeltjes. De bloemknopjes beter vermijden, die zijn hard.
Recepten vind je op de Koken Met pagina.
1 courgette
1 snack komkommer
Is de snijbiet vorige week goed bevallen? Neem dan deze week nog een bos

Kies 2 groenten
Krulsla
Tomaat
Groene tomaat Niet al onze tomaten zullen aan de planten afrijpen door het vochtige weer. Je kan er bijvoorbeeld, chutney of het Amerikaanse, Fried Green Tomatoes van maken. Onrijpe tomaten bevatten de stof solanine. Dit is een giftige stof die niet verdwijnt bij verhitting. Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden online. Sommige mensen zweren dat het geen kwaad kan, andere zeggen stellig dat je het beter kunt vermijden. Ik raad je aan alleen kleine hoeveelheden te consumeren (hoeveel chutney eet je normaal in 1 keer?) en zelf even onderzoek te doen.
Slaboon geel/groen
Stoksnijboon geel/groen
Sperziebonen paars/groen

Meloen voor wie nog niet gehad heeft. De komende weken komt er nog meer oogst.
Laatste mogelijkheid om je jaarvoorraad gele/rode uien en knoflook mee te nemen.

De oogsttijden zijn:
Woensdag 10:00 - 16:00
Vrijdag 16:00 - 18:00 (om 18:00 klaar zijn met oogsten)
Zaterdag 10:00 - 14:00

Zet de volgende datum vast in je agenda, dan is ons oogstfeest: zaterdag 9 oktober.
Op 12 september is er een workshop bloemschikken. Onderaan de mail meer informatie.
IMG_4889

Cecile en Mariken Heitman

Cecile heeft inmiddels haar allerlaatste werkdag op de tuin gehad. We gaan haar heerlijke energie op de tuin enorm missen en denken met een glimlach terug aan het afgelopen seizoen.
Mariken Heitman heeft inmiddels haar eerste maand op de tuin erop zitten. Ze werkt de komende tijd 2 dagen in de week op de tuin en zorgt er ook voor dat Simone eind september 2 weken met vakantie kan. Wellicht dat je haar naam kent als schrijfster van het boek De Wateraap. Sinds afgelopen week kun je ook haar tweede boek tegenkomen in de boekhandel, Wormmaan.

Boeketten en basilicum

Het basilicum seizoen is voor dit jaar weer voorbij. Ook de courgettes uit de kas maken alweer plaats en de komende tijd toveren we steeds meer bedden in de kas om voor herfst groenten.

Afgelopen zaterdag organiseerde de Emmaus een feestmarkt. Om zoveel mogelijk mensen kennis te kunnen laten maken met de tuin hebben we een ware bloemenkraam ingericht, een feest voor het oog. Een boeket bestellen kan door een appje te sturen naar 0651717613.
IMG_4917

Workshop bloemschikken

Op zondag 12 september van 14:00 - 16:00 organiseren we een workshop bloemschikken op Moestuin de Haar.
Tijdens deze workshop leer je bloemschikken volgens de korenschoof methode, leer je te herkennen op welk moment je de bloem het best kunt plukken en hoe je jouw boeket het best verzorgt. Uiteraard neem je jouw eigen boeket mee naar huis.
We houden de workshop lekker intiem voor maximaal 10 deelnemers. De workshop kost €35,-. Hierbij zit het drinken en een lekker hapje inbegrepen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar tuinders@moestuindehaar.nl
5d46f8ca-94c7-49bf-9dfa-e39880ec217b
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram