Nieuwsbrief Moestuin de Haar

We naderen het einde van het tweede seizoen van Moestuin de Haar. Er is genoten van groenten, van workshops, van zelf bloemen plukken, de marktkraam, het meewerken op de tuin en van deze fantastische plek om onze tijd en energie in te mogen steken.

Doordat we afgelopen voorjaar 2 grote tunnelkassen neer hebben kunnen zetten kunnen we ook de komende weken nog genieten van verse seizoensgroenten: raapjes, winterpostelein, paksoi en ijssla, ze staan allemaal nog op het menu de komende tijd.

Het smeden van plannen voor het volgende seizoen is inmiddels in volle gang. We maken een teeltplan, evalueren met de leden en bestellen allerlei mooi zaadgoed en plantgoed. Afgelopen jaar hebben we ons tuinhuis gebouwd, een opkweek plek gebouwd, bestraat en de nutsvoorzieningen uitgebreid. Doordat de focus nu kan verschuiven van opbouw naar groei kunnen we ook komend jaar ons ledenaantal laten doorgroeien en hopen we 200 oogstdeelnemers te mogen ontvangen om 30 weken lang mee te oogsten.

Een mooi beeld van de moestuin van dit jaar krijg je door onderstaande video te bekijken.
Screenshot 2021-10-15 at 14.23.57
Deze winter richten de tuinders en stichting zich naast de nodige winterrust op het onderzoeken van de mogelijkheid een mooie glazen muurkas terug te bouwen tegen de tuinmuur. De uitdaging zit in het bestemmingsplan dat veranderd moet worden en het vinden van fondsen.

Moestuin de Haar bestaat uit twee rechtspersonen: Zelfoogsttuin de Haar en Stichting Moestuin de Haar. Oogstaandelen worden gekocht van de tuinders, van Zelfoogsttuin de Haar. De verantwoordelijkheid van de vrijwilligers en stagiaires valt ook onder de tuinders.

De stichting draagt de verantwoordelijkheid voor de infrastructuur, subsidieaanvragen, vergunningen en ondersteunt de tuinders in het opstarten van de tuinderij. Daarnaast stimuleert de stichting educatie en bevordert de cultuur-historische waarden van de moestuin. De stichting zorgt ook voor toekomstige vernieuwing van infrastructuur en gereedschappen die in beheer zijn van de stichting.
IMG_5513
IMG_5442
De tuinders zijn dagelijks druk in de weer om de tuin te laten draaien. Dat lukt omdat we de afgelopen twee jaar veel geïnvesteerd hebben in de infrastructuur en de middelen die nodig zijn. Via ons Plan van Aanpak leggen we de keuzes voor de korte termijn vast. Maar ook op de lange termijn wil de Stichting Moestuin de Haar de middelen en de infrastructuur op orde hebben en houden maar ook ruimte geven aan educatie en historie.

Bij de start van nieuwe projecten lukt het de stichting ze financieel rond te krijg met behulp van fondsen. Maar de moestuin is door haar eerste groeispurt heen. Dat betekent ook dat andere financiële middelen nodig zijn voor toekomstige vernieuwing van infrastructuur en gereedschappen.
Je kant ons steunen door:
  1. Vriend worden voor particulieren
  2. Partner worden voor bedrijven
  3. ANBI-giften voor fiscaal gunstig doneren
  4. Opnemen in uw testament
Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat ook in de toekomst er een financieel gezonde Moestuin de Haar kan zijn. Wil jij bijdragen of meer informatie? Mail dan naar Stichting@MoestuindeHaar.nl
default

Ondertussen op de tuin

IMG_0966
IMG_4845
IMG_4889

Tuinders

Simone (foto links) is de tuinder en heeft samen met Cecile (foto midden) het afgelopen jaar de tuin gedraaid. Cecile is haar pad als verloskundige verder gaan bewandelen. Mariken (Foto rechts boven) is tijdelijk ingesprongen toen de werkdruk opliep en we onderzoeken nog of het mogelijk is haar achtergrond als tuinder, docent en schrijfster vorm te laten krijgen op de tuin.

We werken toe naar een permanent tuinders team en hierin hebben Mirjam (foto rechts) en Simone elkaar gevonden. Mirjam heeft het afgelopen jaar stage gelopen op de tuin en is onze bloemen tuinvrouw en maakt de bloemen pluktuin mogelijk. De komende tijd gaan Simone en Mirjam op zoek naar 1 andere tuinder met achtergrond in de professionele tuinbouw om ons team te versterken.
dde63263-eb09-42fc-a3e7-97e20e195829
IMG_6755
IMG_5452
Tijdens het oogstfeest hebben we samen teruggeblikt op het afgelopen seizoen en samen bijna 1000 pompoenen van het land gehaald. We hebben genoten van onze pompoenen-heksensoep en elkaars eten.

De buren uit Haarzuilens en Haarzicht waren welkom op de tuin tijdens de Burendag om te zien wat er van alle plannen terecht is gekomen. Tijdens rondleidingen vertelde we over de toekomst en de historie terwijl de kinderen zich op het springkussen hebben vermaakt.
Door steun van Het Ondernemersfonds Utrecht was het mogelijk onze burendag extra feestelijk aan te kleden en te investeren in de benodigde spullen voor het organiseren van evenementen in de toekomst.

Bloemen pluktuin

Het eerste seizoen van onze bloemen pluktuin is ten einde. We hebben mogen genieten van een prachtige kleurrijke weelde, veel blije plukkers en prachtige creaties. We kijken terug op een rijk seizoen.
Volgend jaar is het naast het kopen van waardebonnen voor het plukken van 1 boeket ook mogelijk een abonnement af te nemen waarmee je het regelmatig zelf een boeket bloemen kunt komen plukken. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Stuur dan even een mailtje naar tuinders@moetuindehaar.nl.
Volgend jaar hopen we vaker workshops te kunnen organiseren. Onder andere vaker workshops bloemschikken.
02f8d2ba-d659-41ab-a693-c72a86e3bec3
IMG_4530
default

Herstel tuinmuur

Natuurmonumenten is begonnen met het herstellen van de ingestorte historische tuinmuur. We zijn blij dat dit mooie element weer in haar oude glorie herstelt wordt en zijn hiermee weer een stap dichter bij het terugbrengen van de historische muurkas op de tuin.

Leren op de tuin

We hebben dit jaar de kinderen van de Bonifatius school voor het eerst mogen ontvangen op de tuin. Zij hebben zich vol verwondering en overgave gestort op de tuinklussen die er waren en hebben gezaaid, gewied en gegeten van de tuin.
De stagiaires zijn een belangrijk onderdeel van onze tuin. Dit jaar hebben 10 studenten een leerplek gevonden op de moestuin en ook komend jaar hopen we weer een aantal leergierige tuinders in spe onderdeel te laten zijn van het tuinteam.
IMG_5749
IMG_4872

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram