Tuinbericht week 20 Moestuin de Haar

We hopen dat jullie afgelopen week genoten hebben van de Aziatische groenten. Deze week staat er weer heel wat anders op het menu. Van appelgroene koolrabi tot aan mini-prei. En om toch nog een beetje in de Aziatische sferen te blijven ook een relatief onbekende Chinese bladgroente: Tatsoi. (broertje/zusje van paksoi) Hieronder vind je het volledige oogstoverzicht, met oogstinstructies.

Deze week gaan jullie de meeste voorjaarsgroentes uit de kassen leeg oogsten, zodat er plaats komt om onze typische zomergroentes te planten: de tomaten en komkommers. Bij ons loopt het water al in de mond, alleen al bij de gedachte eraan. Een lekker vooruitzicht dus! Op de tuin groeit alles met het zonnige weer flink door. Duimen jullie met ons mee voor af en toe een buitje (in de nachten dan)?

Nog een tip / verzoekje:
Willen jullie je bij het oogsten van de kruiden (voor dit moment) beperken tot maximaal enkele takjes? En graag de kern van de plant laten staan? Dan is er voor alle deelnemers iets om van te genieten en groeit de plant daarna gewoon weer door. Dan hebben we er samen nog het hele seizoen plezier van!

Deze week te oogsten op de tuin:
- Koolrabi: in zijn geheel uit de grond trekken. De groene knol is het eetbare gedeelte. De bladeren kan je eventueel eten als ieder ander kool blad en wortels kan je verwijderen. Zowel rauw (radijs-achtig maar minder pittig) als gekookt (bloemkool-achtig) lekker. Kijk voor recepten op onze website.
- Tatsoi: oogst de gehele krop, eventueel met een spitvork. Lekker rauw in een salade of warm in een Aziatisch gerecht.
- Prei: trek de prei er met behulp van een spitvork uit. [NB: alleen voor de oogsters die deze afgelopen week nog niet hebben geoogst.]
- Bindsla: oogst de hele krop inclusief de wortel (dan is deze langer houdbaar). Ze kunnen vers gegeten worden als salade maar ook gestoofd of gegrild. Ook leuk op de bbq! Zie recept hieronder.

Keuze uit een van de volgende groenten (we hebben jullie hulp nodig bij het leeg oogsten van de kassen, dus check op het oogstbord wat er die dag beschikbaar is):
- Paksoi: afsnijden onder de krop of met wortels en al uit de grond halen. Zowel de witte stelen als de groene bladeren kan je gebruiken. Lekker in Aziatische gerechten.
- Spinazie: oogst de grootste bladeren door deze te snijden of te breken.
- Radijs: rode kleintjes zoals je ze kent of de laatste witte uit de kas. Uitgekeken op rauwe radijs? Probeer dan eens deze aanrader voor Japanse kip met radijs van oogstdeelnemer Annette Links.
- Bladmosterd Red Giant: lekker in een salade als pittig blaadje (zoals rucola maar dan mosterd achtig), door de stamppot en online staan er vele andere toepassingen. Bloemstelen kunnen vezelig zijn dus die verwijderen.

Kruiden: je mag in de kruidentuin de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Er staat nog wat selderij in kas 2, bijvoorbeeld lekker voor in de soep. Ook is er bieslook en munt. Oogst maximaal enkele takjes.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 – 16:00u
Vrijdag van 15:00 – 18:00u (18u sluit de tuin)
Zaterdag van 10:00 – 15:00u
58bc1f46-3ab1-454d-9ee0-23908e5ac8e4
IMG_4015

Vrijwilligers gezocht!

We komen handen tekort! In het voorjaar is er in de tuin zoveel te doen, dat we alle extra hulp heel goed kunnen gebruiken. Ook als je alleen incidenteel kan of wilt aanhaken, ben je zeer welkom! Zo maken we er samen wat moois van!
Normaal meld je je aan via de Datumprikker die je kan vinden in de vrijwilligersnieuwsbrief maar deze maand heeft Datumprikker een storing. De komende 2 weken kan je spontaan aanhaken van 9:00 tot 13:30 of van 13:00 - 17:00 op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Bindsla recept

Recepten mag je delen met kokenmet@moestuindehaar.nl en wij plaatsen ze dan op de website. Dit leuke recept werd afgelopen week gedeeld voor de bindsla. 1 bindsla staat ongeveer gelijk aan 4 little gem.
foto bindsla
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram