Tuinbericht week 47 Moestuin de Haar

Voor in de agenda: bonusoogst op zaterdag 18 december

De allerlaatste echte oogstweek alweer. Een nostalgische mijlpaal om weer te bereiken. We willen jullie bedanken dat je dit jaar onderdeel was van Moestuin de Haar. Bedankt voor het vertrouwen en jullie enthousiasme, we hopen dat je ook volgend jaar weer mee komt oogsten.

Als early adopter hebben jullie ons je vertrouwen gegeven en zo maak je de opbouw van deze mooie tuin mee. We voelen ons hierdoor gedragen en aangemoedigd. Onze drive om kwaliteit te leveren maakt dat we gecontroleerd willen groeien. Het afgelopen jaar is de hoeveelheid oogst harder gegroeid dat ons ledenaantal, we hebben goed geboerd. Dat betekend dat je mee hebt genoten van extra volle tassen. Dit jaar betekende dat dus gemiddeld meer dan 5 groenten per week. Het komende jaar gaan we ons best doen om het ledenaantal beter aan te laten sluiten aan de hoeveelheid oogst die we realiseren.

De komende tijd ontvang je van ons nog een aantal e-mails. Onder andere over de mogelijkheid om jouw input met ons te delen, de bonusoogst en de plannen voor volgend jaar.

De oogsttijden zijn:
Woensdag van 10:00 - 16:00
Vrijdag van 15:00 - 17:00 (het wordt vroeger donker dus stoppen 1 uur eerder)
Zaterdag van 10:00 - 14:00

De oogst van deze week:
Venkel jonge venkeltjes uit de kas
Prei
Aardpeer uitleg hieronder
Spruitjes

Kies 3 groenten, kijk op het bord voor veranderingen:
Kropsla
Andijvie
Radijzen Laurin witte grote
Veldsla

IJsberg sla
Red giant bladmosterd. Meer info: https://www.stadsgroenteboer.nl/vegetable-archive-blog/2021/1/12/rainbow-chard-xfn7j-rm237-x8jn7-exw8a-rftt7-kzjs9-3snjw-zkz2s-g72rl
Pittige blaadjes mix: rucola, bladmosterd, raapsteel
Raapsteel
Meiraap
Pompoen flespompoen of sweet dumpling. Nog meer pompoen inspiratie: https://youtu.be/xnVwbK1ybFg
Boerenkool 'Red Russian'
Nieuw Zeelandse spinazie
Snijbiet
Bladmosterd

Knolselderij
Tatsoi

Voor de liefhebber:
Tuinkers
IMG_5834
IMG_5826
In samenwerking met onze buurman hebben we de kruidentuin en een deel van de bloementuin met herfstbladeren bedekt. Dit doen we omdat er dan minder onkruid groeit, het bodemleven er blij van wordt en planten die niet tegen vorst kunnen beter beschermd zijn.
IMG_5821
IMG_5807
De zaadcatalogi zijn weer binnen. Er wordt alweer hard gesleuteld aan het teeltplan voor volgend jaar. Uiteraard verwerken we ook jullie feedback nog in het teeltplan nadat we de evaluatie verzonden hebben.
De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren. Meer informatie via de website.

Sommige mensen verteren aardpeer wat moeilijker wat kan resulteren in winderigheid of lichte krampen. Heb je het nog nooit gegeten dan kun je overwegen eerst met een kleine portie te beginnen.
IMG_4258
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram