Skip to main content

Aardpeer

Wat is een aardpeer?
Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari. Maar wat is aardpeer eigenlijk? Deze knol wordt vaak vergeleken met de artisjok. Vroeger hoorde je de vraag ‘Wat is aardpeer?’ vrijwel nooit, want toen werd deze knol volop gekweekt en gegeten. In de loop der tijd moest hij echter plaats maken voor de aardappel. Deze groente kun je immers makkelijker bewaren en klaarmaken.

Hoe smaken aardperen?
De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren.

Welk deel is eetbaar?
Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Door de vorm van de aardpeer is het soms wat lastig om hem te schillen. In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Lekker in combinatie met een zuurtje.

Hoe bewaar je aardperen en hoe lang is de groente houdbaar?
Als je er niet direct mee aan de slag gaat, is het slim om de aardpeer te bewaren in de koelkast. Daar blijft hij enkele dagen goed. Langer te bewaren als je uitdrogen tegengaat: oogst een voorraad voor enkele weken, leg die in een emmer en bedek met vochtig zand. Koel en in het donker bewaren. Aardperen drogen namelijk snel uit en dan verliezen ze veel van hun smaak. Als je ze oogst, moet je ze dus snel verwerken.

Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal met aardpeer? Heel veel! Je kunt hem bakken, stomen, grillen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om chips of puree van te maken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan een favoriet van onze mede-oogstaandeelhouders.

 

Recepten

Hieronder een heerlijk recept met aardpeer van Martine Hinterding voor 4 personen:

Ingrediënten:
450 gram aardpeer, geschild, overlangs in 6 parten (van 1 1/2 cm dikte)
3 eetlepels citroensap
8 kippendijen, met vel en bot of een middelgrote hele kip in vieren
12 banaansjalotten, gepeld en overlangs doormidden gesneden
12 flinke tenen knoflook, in schijfjes
1 middelgrote citroen, over de lengte gehalveerd en de helften in dunne plakjes
1 theelepel saffraandraadjes
1/2 deciliter olijfolie
1 1/2 deciliter koud water
1 1/2 eetlepel roze peperkorrels, licht gekneusd
10 gram verse tijm
40 gram dragonblaadjes, fijngehakt
2 theelepels zout
1/2 theelepel zwarte peper

Bereiding:
Doe de aardperen in een middelgrote pan, overgiet ze royaal met water en de helft van het citroensap. Breng ze aan de kook en laat ze 10 tot 20 minuten op laag vuur koken tot ze gaar maar niet te zacht zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.

Doe de aardperen met alle overige ingrediënten behalve het overgebleven citroensap en de helft van de dragon in een grote kom en meng alles met de handen door elkaar. Zet de kom afgedekt minstens 2 uur of tot de volgende dag in de koelkast.

Verhit de oven tot 240 graden. Schik de stukken kip met de velkant boven in het midden van de braadslee en verdeel de overige ingrediënten rondom de kip. Braad alles 30 minuten in de oven. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en braad alles nog 15 minuten. De kip moet nu volledig gaar zijn. Haal de braadslee uit de oven en voeg de achtergehouden dragon en het overgebleven citroensap toe. Roer alles om, proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de kip direct.

Opmerking: uiteraard naar smaak omgaan met de kruiden. Ik heb er geen roze peper gebruikt maar gewoon de korrels die ik voorhanden had.
Eet smakelijk!

Een lekker recept van Eef Haveman:

Aardperensouffle recept