Tuinbericht week 26 Moestuin de Haar

Warmte en kou, wind en regen, hagel en onweer, juni is een veelzijdige maand dit jaar. Het peultjes en erwten seizoen is helaas alweer voorbij. De planten zijn klein gebleven dit jaar, met een kleine oogst tot gevolg, ook voor de kapucijners. Volgend jaar zullen we zorgen voor meer bedden zodat we meer oogst hebben, en hopen voor een warmere meimaand...
De hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat sommige planten vatbaarder worden voor schimmels. Een duidelijk voorbeeld hiervan zie je bij de knoflook, hier heeft de schimmel 'roest' flink toegeslagen. Gelukkig heeft dit geen invloed op de oogst, het ziet er alleen wat zielig uit. Je kan ook duidelijk verschil zien tussen de verschillende rassen, de een blijkbaar vatbaarder dan de andere.
De warmte laat de zomergroenten goed om gang komen, de eerste 10 tomaatjes kwamen maandag van de planten, dat er nog vele mogen volgen!

Deze week te oogsten op de tuin:
Paarse koolrabi kijk op de pagina van Koken Met voor leuke recepten
Sla
(snack) Komkommer OF courgette
Stengelui
Kapucijners OF tuinboon als het goed is heeft iedereen vorige week een portie geoogst. Deze week kun je kiezen tussen een 2e portie of kapucijners
Snijbiet OF meiraapjes OF knoflook bloemen voor uitleg en inspiratie kun je hier kijken

Paksoi voor de liefhebber, we hebben niet voor iedereen voldoende. De paksoi is nogal geschrokken van het hete weer 2 weken geleden en hierdoor in bloei geschoten in plaats van een volle paksoi te maken. Gelukkig zijn alle plantdelen eetbaar, dikke stelen kunnen houtig zijn, let hierop als de paksoi op je snijplank ligt
Aardbeien door het vochtige weer blijven de aardbeien helaas maar kort goed aan de plant. Het oogstseizoen zit er bijna op, deze week alleen een paar aardbeien om te snoepen

Een oplettende oogster vroeg of er een vaste plek is waar jullie plantresten kwijt kunnen. Vanaf nu gaan we proberen iedere oogstdag een krat of kruiwagen neer te zetten bij de spoelplaats (dat zijn de 2 spoelbakken naast de munt). Hierin kun je dan alles kwijt wat naar de composthoop mag.

Willen jullie alsjeblief de oogsttijden nog een keer bekijken. Het is voor ons belangrijk om op tijd te stoppen maar ook dat er niemand te vroeg komt oogsten als de spullen nog niet klaar staan. Voor de groenten die wij voor jullie oogsten kijken we naar de datumprikker om te weten hoeveel mensen er komen, vul die dus in!
Woensdag: 10:00 - 16:00
Vrijdag: 16:00 - 18:00 wij gaan om 18:00 ook richting ons avondeten dus dan graag klaar zijn met oogsten.
Zaterdag: 10:00- 14:00

Bloemenpluktuin

De bloemenpluktuin opent deze week haar deuren! Iedere woensdag ben je tussen 10:00 - 14:00 welkom om zelf een boeket bloemen te komen plukken. Dit kan uit de bloementuin bij de entree en uit de bloementuin in de middentuin (dit is niet de gehele middentuin, let op de bordjes).

Je kan bij de oostbegeleider een waardebon kopen als je bloemen wilt plukken. Een waardebon voor 1x plukken kost €10,-, 3x plukken kost €25,- en 5x plukken kost €40,-.
IMG_4068
Screenshot 2021-06-29 at 20.47.01

Traveling Farm Museum

Zaterdag (3 juli) heb je de kans om mee te doen met een heel bijzondere tour van The Traveling Farm Museum. Dit is een rondreizend, participatief museum
dat luistert naar de geschiedenis, het (im)materiele erfgoed en de huidige inwoners - menselijk en niet menselijk - in Leidsche Rijn, om zo vaardigheden en verhalen te
ontwikkelen om een eerlijke en duurzame wereld te bouwen.
De tour begint in het depot bij Boerderij Terwijde om zich vervolgens via (bak)fiets te verplaatsen naar de moestuin. Daar vertellen Simone en Henk (stichtingsvoorzitter) je meer over de historie van onze mooie tuin en haar plek in het heden en de toekomst.
De deelnemers krijgen een presentje mee naar huis, gemaakt van Moestuin groenten en bereidt door Restaurant Kasvio. De volgende tour op de agenda is een bezoek aan dit bijzondere restaurant.

Kruidentuin

Woensdag de 30e (morgen) gaan we lekker in de kruidentuin aan de slag. Onder leiding van Ingrid, onze vaste kruidenvrouw. Als je zin hebt om mee te werken dan ben je om 13:00 welkom. Als je meer wilt leren over het oogsten, het gebruik van de kruiden of andere kruidentuin vragen hebt kun je die ook kwijt.
De foto rechts is vorig voorjaar genomen toen de kruidentuin werd aangelegd.
IMG_9286
IMG_4312

Vrijwilligers

Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag werken er vrijwilligers op de tuin van 9:00 - 12:30 en van 13:00 - 17:00. Als je zin hebt in juli aan te sluiten als vrijwilliger dan kun je je inschrijven via deze link:
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram