Tuinbericht week 28 Moestuin de Haar

Aan het eind van de zomer gaat Cecile ons als tuinder verlaten. Zij vervolgt haar pad als verloskundige en kan dit helaas niet meer combineren met de tuin. We zullen haar kracht, passie en positiviteit dus moeten missen op de tuin. Gelukkig is het gelukt iemand te vinden die het tuinteam komt versterken. Marieke komt per 1 augustus 2 dagen in de week als seizoenskracht werken op de tuin.

Veel dingen gaan gelukkig goed op de tuin. Zo staat de bloementuin er mooi bij, kunnen we veel oogsten, zijn we weer begonnen aan het opbouwen van de composthopen en genieten we van de mooie mensen die zich met ons en de tuin verbinden.

Stiekem zijn er ook een paar plekken op de tuin waar het onkruid zegeviert. De komende tijd zouden we hier heel graag aandacht aan besteden. Een van de aandachtspunten is vak C. In dit vak heeft de bodem wat extra liefde nodig om fijne moestuinbedden te vormen. Er zit veel kweekgras (moeilijk wortelonkruid) en de bodem is meer verdicht dan op de rest van de tuin.

Ook gaan veel van de vaste vrijwilligers de komende tijd op vakantie. Daarom kunnen we deze zomer extra handen heel goed gebruiken. Dus heb je nog wat extra tijd, op de tuin kunnen we je hulp heel goed gebruiken en kun je het verschil maken tussen bedden waar het onkruid wint of waar onze groenten winnen! Je kan mee komen helpen op de meewerkdag op 24 juli of je inschrijven via het vrijwilligersrooster.

Deze week te oogsten op de tuin:
Basilicum staat er op dit moment heel mooi bij. Het uitgelezen moment om lekker pesto te maken.
Knoflook om thuis te laten drogen en daarna de teentjes te gebruiken zoals je het kent uit de supermarkt.
Paarse spitskool deze heeft veel last gehad van het koude voorjaar en we hebben er lang op moeten wachten. Helaas hebben we ook een hoop uitval en is de kwaliteit niet van alle spitskolen even goed. We verdelen wat er is, als je niet zo van spitskool houdt kun je hem voor iemand anders laten staan. Binnenkort oogsten we groene spitskool.
Pepertje rood of groen
Komkommer en/of courgette afhankelijk van de hoeveelheid oogst een keuze of beide. Een aantal leuke courgette recepten zijn te vinden op de Koken Met pagina. Bijvoorbeeld een heerlijke salade, pastasaus en gevulde courgette. Met dank aan Dineke voor alle inspiratie.
Krop Batavia sla leuke video voor salade inspiratie.

Kies 2 groenten uit dit rijtje
Tomaat kleine hoeveelheid beschikbaar. Als het er is staat het in de kraam. Alleen kiezen als je nog niet gehad hebt dit jaar.
Fluomelde
Snijbiet
Tuinbonen
Koolrabi paars laatste paar
Stengelui
Bieten Een aantal leuke courgette recepten zijn te vinden op de Koken Met pagina.
Verse uien

Een deel van de oogstdeelnemers vult de datumprikker niet in. Dat maakt het voor ons lastig om de stuks groenten zoals komkommer en courgette goed te verdelen. We willen aan het eind van zaterdagmiddag namelijk niet met oogst blijven zitten maar ook niet te weinig oogst hebben halverwege de dag. Daarom de oproep echt de datumprikker in te vullen.

Tijdens jouw vakantie mag je iemand anders vragen voor jou te komen oogsten. Stuur ze het tuinbericht door en help ze op gang door uit te leggen hoe het oogsten in zijn werk gaat.

Op woensdag om 13:00 kun je weer een rondje meelopen met Simone.
IMG_4428
IMG_4451

Ondertussen op de tuin

Vrienden en partners

Sinds dit voorjaar kun je vriend of partner worden van de tuin. Hun bijdrage maakt de duurzame groei van de moestuin mogelijk.
We zijn op zoek naar nieuwe vrienden en partners. Ken je nog mensen of organisaties die interesse zouden kunnen of lijkt het je leuk om vriend of partner te worden? Via deze knop kun je meer informatie vinden.
IMG_4437
IMG_4446

Knoflook en gember

We zijn begonnen aan de knoflookoogst. De teentjes die in oktober de grond in zijn gegaan zijn uitgegroeid tot mooie knoflookbollen.

In de kas hebben we een gember experiment. In februari heeft een van de stagiaires thuis gember opgekweekt en deze groeit onder een extra warm zeil in de kas lekker door. Ga vooral even kijken als je nieuwsgierig bent.

De muur

De aannemer van Natuurmonumenten is begonnen aan het herstellen van de historische muur. De eerste stap is het schoonmaken van de oude tegels door het oude cement te verwijderen. Na de bouwvak zal er begonnen worden met het restaureren van de muur zelf.
IMG_4425
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram