Bieten

Wat zijn Bieten
Bieten vallen onder de knolgewassen. Op de tuin hebben we de rode biet, de gele biet en Chioggia bieten

Hoe smaakt biet
Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak.

Welk deel is eetbaar?
Zowel de biet als het bietenblad.

Oogstinstructies
Oogst de biet door de plant met loof en al uit de grond te trekken, oogst de grotere er tussenuit zodat de kleinere rustig door kunnen groeien. Het bietenblad kun je ook eten.

Hoe bewaar je bieten
Bieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. In de zomer bewaar je de bieten het best met loof in de koelkast. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?
Biet wordt heel vaak ingelegd geserveerd, maar eigenlijk zijn deze knollen een heel veelzijdige groente, waar je nog veel meer mee kunt. Zo kun je ze koken, ze in de oven bereiden, er stamppot van maken, ze in salades verwerken en er soep van trekken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met biet uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Heerlijk recept voor bietentaartjes met geitenkaas van Diderique de Goeij.

kooktijd    25 minuten
oven          20 minuten
totale tijd 45 minuten

ingrediënten
  • 500 g bietjes
  • 4 el olijfolie
  • 100 g geitenkaas zachte
  • 100 ml crème fraîche
  • rasp 1 citroen
  • 1 el tijmblaadjes vers
  • 8 velletjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • rucolakers of tuinkers

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de bietjes goed onder de kraan, dep ze droog en meng ze in een kom met de olie en zout en peper naar smaak. Spreid de bietjes uit over een ingevette bakplaat en rooster ze in 20 in. in de oven beetgaar. Haal ze eruit en verlaag de oventemperatuur naar 180ºC.
  • Roer de kaas zacht in een kom en meng er de crème fraîche, de citroenrasp en de tijmblaadjes door. Vet 8 quichevormpjes van 8-10 cm Ø in met een beetje boter en druk er een velletje deeg in. Prik met een vork gaatjes in de deegbodems en verdeel het geitenkaasmengsel over de deegbodems.
  • Verwijder de schil van de bietjes, snij de bietjes in stukjes en verdeel ze over de taartjes. Bak de bietentaartjes in 20 min. gaar in de oven. Bestrooi ze met rucolakers en geef er een groene salade bij.