Skip to main content

Bieten

Wat zijn Bieten?
Bieten vallen onder de knolgewassen. Op de tuin hebben we de rode en Chioggia bieten.

Hoe smaakt biet?
Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak.

Welk deel is eetbaar?
Zowel de biet als het bietenblad.

Oogstinstructies
Oogst de biet door de plant met loof en al uit de grond te trekken, oogst de grotere er tussenuit zodat de kleinere rustig door kunnen groeien. Het bietenblad kun je ook eten.

Hoe bewaar je bieten?
Bieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. In de zomer bewaar je de bieten het best met loof in de koelkast. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?
Biet wordt heel vaak ingelegd geserveerd, maar eigenlijk zijn deze knollen een heel veelzijdige groente, waar je nog veel meer mee kunt. Zo kun je ze koken, ze in de oven bereiden, er stamppot van maken, ze in salades verwerken en er soep van trekken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met biet uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Ingrediënten
600-800 gram rode bietjes rauw, om te poffen in de schil
2 eetlepels Balsamicoazijn
2 eetlepels olie
2theelepels paprika poeder

Verse tijm, enkele takjes

Olie
2 uien
Enkele teentjes knoflook
200 gram risottorijst
100 ml witte wijn
Harde Peer, in dobbelsteentjes gesneden
500 ml groentebouillon (water plus bouillonblokje)

60-70 gram blauwe kaas uit Kamerick verkrijgbaar bij kaashandel de Wit

Bereidingswijze
Poffen van de bietjes in schil:  verhit de oven op 200 graden. Was de bietjes goed schoon. Verwijder los blad en wortel. Doe de bietjes in een ovenvaste schaal, enkele laag. Zet ze voor 30-40 minuten in de oven. Als je de bietjes er uithaal kan je er gelijk een plastic zak omdoen. Laat de bietjes afkoelen. En verwijder dan gemakkelijk de schil van de gekrompen bietjes.
Meng de basamicoazijn, olie, paparikapoeder, en tijm tot een dressing.

Snij de bietjes in schijfjes. Meng de bietenschijfjes met de dressing. Laten staan.

Snipper de uien, bak deze op een laag vuur, langzaam in de olie.
Voeg de risotto toe en bak die mee tot deze ook glazig is.
Knijp de knoflook boven de pan uit.
Voeg de witte wijn als eerste toe, roer om, wacht tot het vocht door de rijst is opgenomen.
Voeg de peer toe.
Voeg in stappen van 100 ml de bouillon toe.
Test of de rijst gaar is, als dat zo is roer je de blauwe kaas door de rijst.
Hierna schep je de bietjes met dressing er doorheen.
Warm tot lauw warm serveren.

Heerlijk recept voor bietentaartjes met geitenkaas van Diderique de Goeij.

Kooktijd       25 minuten
Oven            20 minuten
Totale tijd    45 minuten

Ingrediënten:
  • 500 g bietjes
  • 4 el olijfolie
  • 100 g geitenkaas zachte
  • 100 ml crème fraîche
  • rasp 1 citroen
  • 1 el tijmblaadjes vers
  • 8 velletjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • rucolakers of tuinkers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de bietjes goed onder de kraan, dep ze droog en meng ze in een kom met de olie en zout en peper naar smaak. Spreid de bietjes uit over een ingevette bakplaat en rooster ze in 20 min. in de oven beetgaar. Haal ze eruit en verlaag de oventemperatuur naar 180ºC.
  • Roer de kaas zacht in een kom en meng er de crème fraîche, de citroenrasp en de tijmblaadjes door. Vet 8 quichevormpjes van 8-10 cm Ø in met een beetje boter en druk er een velletje deeg in. Prik met een vork gaatjes in de deegbodems en verdeel het geitenkaasmengsel over de deegbodems.
  • Verwijder de schil van de bietjes, snij de bietjes in stukjes en verdeel ze over de taartjes. Bak de bietentaartjes in 20 min. gaar in de oven. Bestrooi ze met rucolakers en geef er een groene salade bij.
Recept choggiabiet met sla en yoghurt met kruiden van Monique Rook
Voor 2 personen:
  • 2 choggiabieten, geschild en heel dun in plakjes gesneden
  • Paar bladen sla (krulsla bijvoorbeeld), gewassen en fijn gesneden
  • Drie takjes peterselie
  • 10 sprietjes bieslook
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • Eetlepel citroensap
  • Peper en zout
  • Eetbaar bloemetje
Bereiding:
Choggiabiet snijden en mooi op bordje leggen. Daar bovenop de kleingesneden sla draperen.
Yoghurt mengen met citroensap, peper en zout en fijngesneden kruiden. Het yoghurtmengsel bovenop de sla leggen. En bloemetje met steeltje in de yoghurt neerzetten.
Smakelijk eten!

Zoete aardappel rode bieten soep. Gedeeld door Mariska Vet.

[RECEPT] Rode Biet & Zoete Aardappel Soep

Op zoek naar de buit voor de binnenkant:

X