Nieuwsbrief Moestuin de Haar

De eerste bloemen en groentes voor het aankomende seizoen zijn weer gezaaid, de nieuwe compost staat klaar om over het land uitgereden te worden, de eerste oogst komt van het land (tulpen), een goed moment dus om jullie te informeren over waar we allemaal mee bezig zijn. De winter was een mooi moment voor reflectie en verderop in deze nieuwsbrief kijken we nog even terug op het afgelopen succesvolle teeltseizoen.

We groeien dit jaar door naar 220 leden en hebben nog plek voor nieuwe oogstdeelnemers. Dus wil je dit jaar ook meegenieten en meeoogsten? Meld je dan aan via de website.

Heb je zin om ook eens je handen uit de mouwen te steken op de tuin? Dat kan structureel of eenmalig. Je opgeven voor een datum in april kan via deze Datumprikker.
256AF552-6DBD-49B6-8BD2-F59E8D3A83CB
550AA69D-FB4D-43E5-A6DB-858ECA9B8087
Social Handprint 2021

Social Handprint MAEX

Moestuin de Haar probeert op vele manieren een positieve impact te hebben op de maatschappij. Natuurlijk door op duurzame wijze voeding te produceren, maar ook door op het gebied van educatie en historie een bijdrage te leveren.

Omdat het natuurlijk leuk is om te ontdekken wat die bijdrage aan de maatschappij dan is, heeft Moestuin de Haar zich aangemeld bij MAEX, de Maatschappelijke AEX. MAEX is het platform dat helpt om maatschappelijke impact te maken, meten en managen.
Dat wordt gedaan aan de hand van een Social Handprint. De Social Handprint laat het positieve effect van een organisatie op de samenleving laat zien, uitgedrukt in de bijdrage aan de werelddoelen, de Sustainable Development Goals (SDG’s). Die dan ook weer
te vertalen zijn naar een financiële waarde.

Wij zijn trots op de bijdrage van Stichting Moestuin de Haar aan de 17 SDG's . Onze impactwaarde in 2021 bedraagt indicatief maar liefst € 1.400.000,-.

Dit alles dankzij de inzet van velen: de tuinders, de oogstdeelnemers, de vrijwilligers en de stagiaires! Meer informatie over onze Social Handprint via deze site.

Muurkas

Afgelopen jaar is er door Natuurmonumenten gewerkt aan het herstel van de historische tuinmuur, aan de kant van de Wethouder de Greeflaan. Een belangrijke voorwaarde om één van onze wensen te kunnen gaan uitvoeren: de bouw van een muurkas tegen deze tuinmuur.

Begin september hebben we een plan van aanpak gemaakt en op dit moment is een voorlopig ontwerp van de architect ontvangen en zijn we in overleg met de Gemeente Utrecht, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Natuurmonumenten over hun wensen.
8a0a3417-b6e4-47d9-8fa9-ccd17eebdfbe
Ook is gestart met het zoeken naar fondsen om te komen tot de financiering van de bouw. In de tweede helft van het jaar loopt dan de vergunningaanvraag om zo in begin 2023 de bouw te starten. Met als doel dat de muurkas medio 2023 gereed is.

Vrienden en partners

Om de groei van Moestuin de Haar te ondersteunen zijn we gestart met een Vrienden en Partners programma. Vrienden die ons zeker één jaar willen steunen en Partners die dat voor langere tijd met een groter bedrag willen doen. Dit kan privé maar ook zakelijk. Om de verbinding tussen de Vrienden, de Partners en de moestuin te bevestigen organiseren we jaarlijks een Vrienden & Partnermiddag. Bij de Partners zijn er ook aanvullend rondleidingen of is het gebruik van ons Tuinhuis tot maximaal 10 personen mogelijk.
unnamed

Derde tuinder

Caroline Ganzeboom is afgelopen januari begonnen, naast onze vertrouwde tuinders Simone en Mirjam. Caroline heeft afgelopen jaren een moestuin gerund op woonwerk-gemeenschap ECOlonie in Frankrijk en is erg enthousiast om dit jaar bij ons aan de slag te gaan.

Bloemen

Nieuw dit jaar: het bloemenabonnement.
Elke week zelf een bos bloemen plukken, het hele bloemenseizoen lang (+/- 20 weken). Onbespoten en in ieder seizoen anders.
  • Prijs: €185,-. Neem je ook een groenten oogstaandeel, dan betaal je €175,-
Een los boeket komen plukken kan ook!
Voor aanmelden en meer info, zie de website.
ea2704e0-26f6-49bd-a11a-6b226986dc58
IMG_2177

Oogstdeelnemer

Komend seizoen groeien we van 150 naar maar liefst 220 oogstaandeelhouders!
Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Via onderstaande knop kun je meer informatie vinden over het oogstaandeel en via de website kun je je ook aanmelden.

Evaluatie deelnemers

Op de jaarlijkse evaluatie ontvingen we als rapportcijfer gemiddeld een 9! We werden er stil van, zijn er trots op en willen een paar complimenten delen:

"Wat een geweldig initiatief, het vergrootte mijn levensgeluk enorm. De energie van de deelnemers vond ik inspirerend."

"Vind het top hoe jullie dit opzetten, grote professionaliteit en gastvrijheid."

"Ik heb er echt van genoten dit (voor mij eerste) jaar en nieuwe groentes leren kennen, iedere week een heerlijk zen-moment op de fiets naar de tuin, en natuurlijk de groentela boordevol heerlijks. Dank jullie wel daarvoor en heel graag tot volgend jaar!"
biet salade
IMG_6465

Extra vrijwilligers gezocht

Ook komend seizoen kunnen we extra handen gebruiken, zowel in de tuin als in ons klusteam. Meld je aan als vrijwilliger.

Bestraten middenpad

Met de financiële steun van Leader WVW en de noeste arbeid van vele vrijwilligers hebben we de afgelopen winter ons gescheurde asfaltpad vervangen door mooie klinkers. Het is prachtig geworden, dus kom vooral kijken!
b751fc25-8420-4c82-a793-7ed10eeed5c2
unnamed

Terugblik 2021

Wat heeft Stichting Moestuin de Haar in 2021 zo al gedaan en bereikt? Ook de moestuin kan niet zonder geld, dus 2021 stond voor de Stichting opnieuw voor een belangrijk deel in het licht van fondsenwerving op basis van subsidies, donaties en giften om de verdere ontwikkeling mogelijk te maken. We ontvingen bijdragen van de Rabobank Utrecht en een zgn. stil fonds. Verder ontving de stichting een voucher “Beleef en Wonder! 2021” via Groen aan de Buurt.
“Vrienden en Partners” van Moestuin de Haar ontstond, met het doel sympathisanten (particulieren
en bedrijven) eenmalig of voor langere tijd op transparante wijze te verbinden aan de moestuin.

In oktober 2021 organiseerden wij met een financiële bijdrage van het Ondernemersfonds Utrecht
een burendag voor de inwoners van Haarzuilens en omgeving. Ook in 2021 werkte de Stichting intensief samen met voor ons belangrijke en onmisbare lokale partners: Natuurmonumenten Haarzuilens, Emmaus Haarzuilens en Kasteel de Haar. Datzelfde geldt voor de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht.

De belangrijkste resultaten van 2021 zijn:
  • het aantal oogstdeelnemers verdubbelde naar 150. (in 2022 hopen we te groeien naar 220)
  • dit was het eerste seizoen van de bloemenpluktuin.
  • de entree is verbeterd, de fietsenstalling uitgebreid, de bezoekersruimte
    in gebruik genomen en extra faciliteiten voor opslag/verwerking van materialen gerealiseerd. Ook bouwde we 2 nieuwe tunnelkassen.
  • 80 leerlingen van de Sint Bonifatiusschool in Haarzuilens volgde les op de tuin
IMG_6386

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram