Tuinbericht week 20 Moestuin de Haar

Het is ons gelukt om de kassen op tijd af te krijgen voor onze tomatenplanten, pepers en vroege courgettes. Deze week komt daar basilicum bij. Voorzien van druppelslangen, klimsysteem, compost en planten is de kas er helemaal klaar voor. Komende week ondergaat kas 2 dezelfde transformatie als kas 1 en zullen de komkommers, kousenband en binnenkort ook de meloenen hier hun plekje vinden.

Deze week te oogsten op de tuin, kies 4 van de volgende groenten:
- Radijzen (kas en buiten) Tip: radijzen op zoet zuur, recept vind je op de 'Koken Met' pagina.
- Raapstelen Snijd ze 3 cm boven de grond af (dat is boven het groeipunt van de plant). Zo groeien de raapstelen nog een keer terug voor ons om van te oogsten.
- Bladmosterd Snijd ze 3 cm boven de grond af
- Rucola Snijd ze 3 cm boven de grond af
- Koolrabi (kas)
- Andijvie (kas) 15 stuks beschikbaar
- Spinazie
- Tuinkers

Op de 'Koken Met' pagina vind je informatie over het oogsten, bewaren en bereiden van deze groenten. Leuk als lekkere recepten gedeeld worden via kokenmet@moestuindehaar.nl. Raapstelen, Koolrabi, Radijsjes hebben allemaal een pagina met recepten.

De hagel is ongenadig voor onze kleine plantjes dus laten we hopen dat het snel stopt met deze fikse buien! Het duurde langer dan gebruikelijk voordat in onze kleigrond de bodemtemperatuur warm genoeg was maar die is nu duidelijk aan het opwarmen. De verkleurde groenten met koude voetjes verkleuren nu ook groen, een goed teken.
We hebben een pinpas gevonden, zaterdag verloren op de tuin.

Ondertussen op de tuin

IMG_3743
IMG_3789
51df5225-aee7-41ef-8898-25ec72e65860
Ook de eigen opgekweekte plantjes vinden een plekje in de nieuwe kassen. Op dit moment staan daar ook onze dahlia's lekker warm en beschut te wachten op een plekje in de pluk- of middentuin.

Asperges oogsten we helaas nog niet dit jaar, die bedden hebben we net aangelegd. De eerste asperges komen net boven de grond. Dit jaar mag alle kracht gebruikt worden voor het ontwikkelen van een sterke plant. Je kan ze vòòr de nieuwe kassen bewonderen. We verheugen ons op volgend jaar.
5ec1191a-8c0d-40a0-a15e-2255fa634fe8
2f0791b1-f4c5-4f77-9d71-381b06860cf8
We planten en zaaien er lustig op los. Het look- en bladvak (D) zit al bijna vol, de aardappels zitten in de grond (F) en het bonenvak is voor de helft gevuld (G). De komende weken wordt er vooral veel geplant in het kolenvak (C) en in het vruchtvak (H).
Deze week is het ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Hierna kunnen de planten die niet tegen nachtvorst kunnen dus naar buiten (zoals de vruchtgewassen).
Als je de bonenstaken weer op mag bouwen dan weet je dat de zomer eraan komt! Dit jaar proberen we een aantal nieuwe bonensoorten. Sojabonen buiten en kousenband (spaghetti boon) in de kas. De sojabonen houden van warme voetjes en daarom leggen we een zwart folie op de grond zodat de bodemtemperatuur vast wat hoger wordt. De kousenband zaaien we voor in een bak zodat we de muizen op afstand kunnen houden en ze vast een voorsprong hebben als ze de grond in gaan in de kas.
IMG_3795
IMG_3771
Alle vruchtgewassen zijn weer gezaaid voor dit jaar. Zo’n heerlijk meditatief klusje als de regen op het folie van de kas tikt. Meloenen, (of moeloenen volgens een van de jongste bezoekers) pompoenen, courgettes en augurken.

5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram