Raapstelen

Wat zijn raapstelen?
Raapstelen zijn de jonge bladeren en bladstelen van bepaalde koolsoorten. Typisch wordt het van meiknolletjes geteeld, maar van bijvoorbeeld koolraap kun je eenzelfde soort loof oogsten. Dat maakt ook dat er enige variatie bestaat in het uiterlijk van deze groente. Omdat het eigenlijk de eerste bladeren zijn die er na de winter van de planten kunnen worden gehaald, is raapsteel een typische lentegroente.

Hoe smaken raapstelen?
Qua smaak hebben raapsteeltjes wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Ze smaken een beetje pittig en kruidig. Ze bevatten veel ijzer en zijn rijk aan vitamine C.

Welk deel is eetbaar?
Het blad en de stelen zijn eetbaar. Snijd wel de worteltjes van de stelen van de raapstelen.

Oogstinstructies
Snijd de blaadjes zo’n 2 cm boven de grond af. Het is fijn als je aan het begin van een bed begint met oogsten en verder gaat waar de persoon voor jou gestopt is.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met raapsteeltjes uit en maak een favoriet van één van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Dit is de favoriet van Marieke Brandsma met raapstelen en koolrabi.
Het absoluut favoriete recept met raapstelen van Martine Hinterding:

Een verrassend recept van de Hofweb-site:

https://www.hofweb.nl/recepten/jeannes-raapsteel-kroketjes