Skip to main content

Radijs

Wat is radijs?
Radijs is een kruidachtig gewas met kleine, rode of witte knolletjes met of zonder blad.

Hoe smaken radijsjes?
Radijsjes zijn lekker knapperig en vrij pittig van smaak.

Welk deel is eetbaar?
De radijs is eetbaar evenals het loof.

Hoe oogst je radijs?
Radijs trek je volledig uit de grond. Zoek de grootste ertussenuit zodat de kleintjes nog even door kunnen groeien. Ook het loof van de radijs is heel lekker.

Hoe bewaar je radijs?
Je kunt radijs het beste ondergedompeld in een kopje water en zonder blad in de koelkast bewaren. Als je het blad eraan laat zitten wordt de radijs ‘voos’ (leeg of sponzig). Radijs is vrij kort houdbaar door het hoge vochtgehalte. Hierdoor worden ze snel glazig of zwart van binnen. Ze zijn niet geschikt om in te vriezen.

Wat kun je er allemaal mee?
Het is een lekker en gezond tussendoortje. Ook in een salade met bijvoorbeeld blokjes appel en kaas óf op je boterham is radijs heerlijk. Radijs in plakjes gemengd met verse tuinkruiden en kwark is namelijk een heerlijk broodbeleg. Of verwerk radijs in een lekker roerbakgerecht of bij een vlees- of visgerecht. Bij een kaasfondue moet je ook zeker eens radijs proberen.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met radijs uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Hieronder een heerlijk recept van onze tuinder Simone:

Maak zelf Radijsjes in zuur

Recept van oogstdeelnemer Eric de Boer:

https://www.smulweb.nl/recepten/1432727/Verrassende-kruidige-gezonde-stamppot-met-radijsblaadjes-pesto

Bereidingswijze

Was de blaadjes van de radijs goed en droog de blaadjes (ik doe het in de sla centrifuge).
Breek de harde stokjes eraf. Breek ook de harde stukjes van de peterselie eraf.
Doe de radijsblaadjes en de peterselie in de blender kom.
Pel de knoflook en snijd in vieren.
Strooi de knoflook ook in de blender kom en meng kort.
Voeg de pijnboom pitjes (of amandelen) toe en hak opnieuw kort.
Voeg als laatste de kaas toe en schenk de olijfolie in een dun straaltje in de blender, terwijl de motor draait.
Breng op smaak met zout (niet te veel) en peper.
Intussen heb je de aardappelpuree lekker smeuïg gemaakt met hete melk en evt. boter. Dan roer je er de pesto goed doorheen.

Bron

In Brabants Dagblad

Serveertip

Snel te bereiden en het is een heerlijke, gezonde stamppot.
Je kunt hem zonder vlees eten (vegetarisch) of eet er vlees bij, dat je zelf uitkiest.

Een heerlijk recept van oogstdeelnemer Annette Links (in het engels):

https://www.cookforyourlife.org/recipes/simmered-chicken-with-daikon-radish/

Simmered Chicken With Daikon Radish

Ingredients

  • 1 pound chicken drumsticks and thighs, skinned
  • 1 cup sake or dry sherry
  • ¼ cup mirin
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 cup water
  • 1 small daikon radish, about 1 pound, peeled and cut into 1-inch rounds
  • 1 stalk green onion, thinly sliced (optional, see Chef Tips)
  • 1 tablespoon toasted sesame seeds (optional)

Directions

  1. Bring the chicken, sake, mirin, soy sauce, sugar, and water to a boil in a medium saucepan. Reduce to a simmer and add the daikon.  Add water as needed to completely submerge the chicken and daikon.  Cover and simmer for 45 minutes to 1 hour, or until the daikon is brown and tender and the chicken is falling off the bone.
  2. Carefully divide the chicken and daikon pieces into serving bowls with a little broth.  Top with green onions and some sesame seeds.  Eat immediately. Serve with Basic Brown Rice.