Skip to main content

Muurkas terug tot leven

Al sinds de start van Moestuin de Haar heeft Stichting Moestuin de Haar de wens om via herbouw weer een muurkas terug te brengen tegen de historische tuinmuur als onderdeel van het historische ensemble met Kasteel de Haar. Dan vervult de tuinmuur zijn oorspronkelijke functie als warmtemuur weer en kunnen we de historische opkweek van gewassen in een glazen kas terugbrengen. Ook levert de muurkas een bijdrage aan sociale en educatieve activiteiten. Die gebeuren nu in de open lucht maar met de muurkas erbij ontstaan er de mogelijkheid tot een overdekte uitwijkmogelijkheid bij slecht weer.

Februari 2024

Het is zover, de muurkas kunnen we ook echt gaan vullen. Aanschaf van Deense karren, eb- en vloedtafels en een werkbank zijn in gang gezet. De rest van de inrichting van de muurkas gaat volgen met dank aan jullie!

Dank voor je bijdrage in het delen van berichten, het overmaken van, of zorgen voor bijdragen in, euro’s en de mentale steun. De kracht van een CSA, het met elkaar mogelijk maken van opkweek van gewassen in een glazen muurkas tegen de historische tuinmuur. We zijn er trots op.

We gaan de muurkas vullen!

98%%

Op dezelfde locatie hebben in de tijden van Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar twee muurkassen gestaan. De warmtemuur houdt warmte vast en daardoor konden er perziken en druiven geteeld worden. De toepassing van een onvolledige spouw was ten tijde van de oorspronkelijke bouw zeer bijzonder. De muur is een rijksmonument.

De nieuwe muurkas wordt gerealiseerd volgens het idee van de oude muurkas die er heeft gestaan. Geen kopie, wel herkenbaar nieuw en met knipogen naar het verleden. Door de aankleding met attributen uit de vroegere tijden zoals de originele pijpenrager en kolenschep uit het ketelhuisje en originele houten ‘Moestuin de Haar’ krat waarmee de groentes naar het kasteel werden gebracht, brengen we de historie weer tot leven.

De financiering voor de bouw van de kas is rond maar om de muurkas in gebruik te nemen hebben we de inrichting nodig en die financiering moeten we op eigen kracht realiseren. Wat is er nodig om volgend jaar te starten?

  • Schaduwdoek aan de binnenzijde over een lengte van 28 meter
  • Zes eb- en vloedkweektafels en twee karren
  • Werkbank
  • Broeikast
  • Alles voor wateropvang (verplicht en duurzaam)
  • Aansluiting op bestaand pompsysteem

De kosten hiervan zijn ongeveer €24.000,-. Kunnen we op u rekenen? Help ons om dat mogelijk te maken door uw donatie aan onze ANBI-stichting.

De afgelopen twee jaar bereidde een projectgroep van Stichting Moestuin de Haar intensief de komst van de kas voor. De muurkas is afgestemd met de volgende partijen: Gemeente Utrecht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en natuurlijk Natuurmonumenten als eigenaar van de grond en de muur. Medio september 2023 is de bouwvergunning officieel verstrekt aan de stichting, een mooie mijlpaal in dit project.

Door middel van deze crowdfunding willen de inrichting van de muurkas bij elkaar krijgen. Voor de financiering van de bouw van de kas zelf komt 50% van het POP3 Leader Weidse Venen, een samenwerkingssubsidie vanuit Europa (50%), de Provincie Utrecht (25%) en de Gemeente Utrecht (25%). De overige 50% komt van diverse subsidieverstrekkers.

Wilt u ons verder helpen? Kopieer de link naar deze pagina en deel deze met uw familie, vrienden en kennissen. Leg in uw eigen woorden uit wat zo mooi is aan de moestuin, waarom u er zo graag komt, waarom u vindt dat zij ons moeten helpen met een donatie om zo bij de start van het seizoen 2024 de muurkas in gebruik te nemen.

Omdat het hier gaat om een donatie aan de Stichting als ANBI-instelling met RSIN 859508833 kunt u deze gift aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Let op: dit kan bij een donatie vanaf 1% van uw drempelinkomen tot een maximum van 10% daarvan.

Voor vragen kunt u mailen naar muurkas@moestuindehaar.nl. Jouw donatie is niet direct zichtbaar op de teller bovenaan deze pagina. Deze teller werken we een aantal keer per week handmatig bij.

De contouren zijn te zien

De stichting heeft op zaterdag 9 september de contouren van de muurkas geplaatst op de moestuin. Loop eens door tot achter de tunnelkassen en krijg een eerste indruk. De locatie is niet exact maar vooral om een beeld te geven van de realisatie.

Help ons deze muurkas te realiseren

Doneer naar: Stichting Moestuin de Haar, NL 21 RABO 0355 2975 82

Oogst in 2024 met ons mee!

X