Skip to main content

Oogsten bij Moestuin de Haar

Met een oogstaandeel ben je welkom om iedere week te komen oogsten bij Moestuin de Haar. Je ondersteunt de tuinders door aan het begin van het jaar je oogstaandeel te kopen. Zij kopen hiervan plant- en zaadgoed en zorgen voor het onderhoud van de tuin. Dit noemen we community supported agriculture (CSA) oftewel gemeenschapslandbouw.

Op deze historische grond van 1.5 hectare worden op milieuvriendelijke wijze zo’n 55 verschillende groenten, 15 soorten kruiden, kleinfruit en een bloemenzee geteeld. Tuinders onderhouden deze tuin niet alleen, dit doen zij samen met de stagiaires, de stichting en de vrijwilligers.

Word onderdeel van de gemeenschap

Oogstdeelnemer

Het oogstseizoen start in april en eindigt in november, dit is afhankelijk van de omstandigheden. De eerste weken van het jaar zal er minder te oogsten zijn en in de zomer meer. Per week mag je per oogstaandeel gemiddeld 5 producten komen oogsten. De kruiden uit de kruidentuin rekenen we hier niet in mee, daar mag je, voor eigen gebruik, naar behoefte van oogsten. We streven ernaar om ieder jaar 30 weken oogst te kunnen leveren.

Deelnemerschap gaat over meer dan alleen het oogsten:

 • Gezonde seizoensgebonden groentes, op de moestuin geteeld zonder kunstmest en pesticiden. Op deze manier zorg jij voor jezelf, de natuur en het klimaat.
 • Een gemeenschap van mensen die de liefde voor eerlijke landbouw deelt. Je draagt hieraan bij op jouw manier die bij jouw past: maak een praatje met mede oogsters, neem je boterham mee en lunch in de middentuin, help een keertje schoffelen, bezoek de plantjesmarkt of neem deel aan het oogstfeest. Voel je verbonden en vrij.
 • Gedeeld risico: Wij doen er als tuinders alles aan om je oogstmand zo goed mogelijk te vullen. Door een veelzijdig teeltplan zorgen we voor het spreiden van de risico’s van misoogst. Sommige groenten zijn gevoeliger bij droogte of bij teveel regen. Door omstandigheden kan de oogst minder zijn, dit hoort erbij. We delen in schaarste en overvloed.
 • We werken met variabele prijzen. Kan je iets meer missen en ben je bereid de supportprijs te betalen, dan compenseert dat voor iemand die moeilijker kan rondkomen en draag je bij aan een beter loon voor de tuinders. We nodigen je uit na te denken over jouw draagkracht en naar rato bij te dragen. Jij kiest naar eigen inzicht welke prijs jij betaalt, dit gebeurt op basis van vertrouwen en hoef je niet te verantwoorden.
 • De tuin is een fijne plek om te zijn, het creëert een rustmoment in je week.

De tuinders bepalen wat er iedere week geoogst mag worden en sturen iedere week een  oogstbericht met daarin informatie over de oogst, oogsttips en de agenda. Ongeveer twee keer maand ontvang je als oogstdeelnemer een tuinbericht daarin weetjes en ontwikkelingen op de tuin.

Omdat veel mensen het prettig vinden om zelf te bepalen wat ze eten bieden we, waar mogelijk, opties aan om zelf te kiezen. Ook krijgen de leden ieder jaar de mogelijkheid om aan te geven welke groenten ze meer of minder in het teeltplan terug willen zien het jaar erop. Hierdoor ontstaat een teeltplan dat inspeelt op de behoeftes van de oogsters.

Tijdens de oogsttijden is er altijd iemand aanwezig op de tuin om uitleg te geven bij het oogsten. Er kan geoogst worden op :

 • woensdag van 10:00 – 16:00 uur (vanaf april tot 20.30 uur).
 • vrijdag van 15:00 – 18:00 uur (tot en met  april en vanaf oktober tot 17:00 uur).
 • zaterdag van 10:00 – 15:00 uur.

Kan je een week niet komen oogsten, vraag dan zelf iemand anders om voor jou te komen oogsten.

Voorbeeld oogst

 1. Rodekool OF boerenkool
 2. Wortel OF pastinaak
 3. Sla
 4. Ui
 5. Aardappels
 6. Pompoen

We raden voor een 1 of 2 persoons huishouden 1 oogstaandeel aan en voor 3 of meer personen 2 of meer oogstaandelen.

Een gezin dat bijvoorbeeld 2 oogstaandelen heeft neemt deze week wellicht rodekool, boerenkool, wortel, pastinaak en dubbel zoveel sla, ui, aardappels en een grote pompoen mee.

Prijzen 2024

 • Bodemprijs: €425,- inclusief 9% BTW.
 • Standaardprijs: €475,- inclusief 9% BTW.
 • Supportprijs: vanaf €525,- inclusief 9% BTW

Wij zijn graag transparant over onze financiën omdat we het gesprek aan willen gaan over hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe het geproduceerd zou moeten worden.  Gedachten die we je vast mee willen geven:

 • We concurreren met supermarktprijzen die kunstmatig laag worden gehouden door EU subsidies die grootschaligheid stimuleren i.p.v. duurzaamheid.
 • We proberen de tuin waarde te laten creëren die niet in geld te vatten is. Daarom ook het lesprogramma voor schoolkinderen, de aandacht en moeite om dit een plek te laten zijn voor verbinding, adem, zingeving en het behoud en herstel van de cultuurhistorische elementen van de tuin.

De genoemde tarieven betekenen voor ons als tuinders in 2024 een begroot bruto uurloon van €20,80. Hiervan moet dan nog onder andere pensioen opgebouwd worden en een arbeidsongeschiktheid verzekering betaald worden. De tuinders werken op dit moment dus onder het minimumloon van een ZZP’er. Je betaalt omgerekend per week een bedrag van €14,15 (bodem), €15,85 (standaard), €17,50 (support). Het verschil tussen de bodem- en support prijs is dus slechts 1 take away koffie of biertje op een terras.

Oogst mee

Nieuwe data bloemenworkshop plukken en schikken! Woensdag 11 en 18 september.

X