Oogsten bij Moestuin de Haar

Met een oogstaandeel ben je welkom om iedere week te komen oogsten bij Moestuin de Haar. Je ondersteunt de tuinders door aan het begin van het jaar je oogstaandeel te kopen. Zij kopen hiervan plant- en zaadgoed en zorgen voor het onderhoud van de tuin. Dit noemen we community supported agriculture (CSA) oftewel gemeenschapslandbouw.

Op deze historische grond van 1.5 hectare worden op milieuvriendelijke wijze zo’n 55 verschillende groenten, 15 soorten kruiden, kleinfruit en een bloemenzee geteeld. Tuinders onderhouden deze tuin niet alleen, dit doen zij samen met de stagiaires, de stichting en de vrijwilligers.

Word onderdeel van de gemeenschap

Oogstdeelnemer

Een oogstaandeel kost € 330,- inclusief 9% BTW (prijs 2021). We verwachten ieder jaar 30 weken oogst te kunnen leveren. Het oogstseizoen start in april en eindigt in november, dit is afhankelijk van het weer. De eerste weken van het jaar zal er minder te oogsten zijn en in de zomer meer. Per week mag je per oogstaandeel gemiddeld 5 producten komen oogsten. De kruiden uit de kruidentuin rekenen we hier niet bij mee, daar mag je naar behoefte van oogsten. We raden voor een 1 of 2 persoons huishouden 1 oogstaandeel aan en voor 3 of meer personen 2 of meer oogstaandelen.

Het teeltplan van de moestuin omvat circa 55 groenten. Sommige groenten zijn gevoeliger bij droogte of bij teveel regen. Door een veelzijdig teeltplan zorgen we voor het spreiden van de risico’s van misoogst. Samen met de oogstdeelnemers dragen we de lusten en de lasten van deze tuin, we delen in overvloed en in tijden dat er minder oogst is. In een voorjaar dat het lang nat en koud blijft bijvoorbeeld, laat de eerste oogst op zich wachten.

De tuinders en vrijwilligers doen hun uiterste best een goede oogst te realiseren. Kan je een week niet komen oogsten, vraag dan zelf iemand anders om voor jou te komen oogsten. De tuinders sturen iedere week een tuinbericht met daarin informatie over de oogst en oogsttips. Tijdens de oogsttijden is er altijd iemand aanwezig op de tuin om uitleg te geven bij het oogsten. Er kan geoogst worden op woensdag van 10:00 – 16:00, op vrijdag van 16:00 – 18:00 en op zaterdag van 10:00 – 14:00.

Voorbeeld oogst

  1. Rodekool OF boerenkool
  2. Wortel OF pastinaak
  3. Sla
  4. Ui
  5. Aardappels
  6. Pompoen

Een gezin dat bijvoorbeeld 2 oogstaandelen heeft neemt deze week wellicht rodekool, boerenkool, wortel, pastinaak en dubbel zoveel sla, ui, aardappels en een grote pompoen mee.

Deelnemerschap gaat voor veel mensen over meer dan alleen het oogsten. De tuin is een fijne plek om te zijn, het creëert een rustmoment in je week. Even een praatje maken met de andere mensen die aan het oogsten zijn, meegenieten op oogstfeesten of je handen uit de mouwen steken.

De tuinders bepalen wat er iedere week geoogst mag worden. Omdat veel mensen het prettig vinden om zelf te bepalen wat ze eten bieden we, waar mogelijk, opties aan om zelf te kiezen. Ook krijgen de leden ieder jaar de mogelijkheid om aan te geven welke groenten ze meer of minder in het teeltplan terug willen zien het jaar erop. Hierdoor ontstaat een teeltplan dat inspeelt op de behoeftes van de oogsters.

Om je handen uit de mouwen steken en te helpen als vrijwilliger hoef je geen oogstaandeelhouder te zijn en andersom zijn oogstaandeelhouders ook niet verplicht mee te werken op de tuin.

Oogst mee