Skip to main content

De tuin als groen klaslokaal voor jong en oud!

Samenwerking Sint Bonifatiusschool

Leren door te doen, van elkaar en met elkaar

Met de Sint Bonifatiusschool in Haarzuilens hebben we een uniek educatieprogramma opgezet waarbij alle groepen het jaarrond 6x op de tuin komen om te leren door te doen. Passend bij het niveau van de leeftijdsgroep gaan we bijvoorbeeld planten, schoffelen, oogsten en koken. Ervaren, voelen, (samen-)werken en genieten van het buiten zijn maakt dat kinderen in contact komen met de natuur, voeding, met zichzelf en met elkaar. De leerdoelen zijn heel divers en lopen van wat houdt vruchtwisseling in, tot waar zitten zonnebloemzaadjes in de zonnebloem, tot wat doet een worm voor goeds in de bodem.  

Workshops voor scholen

Voor scholen in de omgeving bieden we workshops aan van een dagdeel. Naast een rondleiding, gaan we aan de slag. Wat we precies gaan doen hangt af van wat er op dat moment te doen is in de tuin. Maar denk aan onkruid wieden, planten of schoffelen. Als afsluiting proeven we lekkere dingen uit de tuin en drinken we een welverdiend glas limonade. 

Dit alles in overleg, met de mogelijkheid om specifieke leerdoelen aan bod te laten komen als dit wenselijk is. Neem hiervoor contact op met Mirjam Schaaij via tuinders@moestuindehaar.nl.

Kosten voor een scholenworkshop zijn €79,- per uur.  

Workshops voor volwassen

We bieden verschillende workshops aan, deze zijn terug te vinden via de agenda op deze website. De workshops zijn ook los te boeken als (bedrijfs)uitje. Neem contact op voor informatie over de mogelijkheden.

Een rondleiding door een van de tuinders

Workshop bloemen plukken en schikken, de basis
Bloemen plukken kan iedereen. Maar plukken, precies op het goede moment, zodat de bloem goed op de vaas blijft en op een manier waarop de plant verder kan groeien en nieuwe bloemen kan geven vraagt achtergrondinformatie.
In deze workshop krijg je uitleg over bloemen, plukken, de verschillende bloemengroepen die samen een mooi boeket vormen en over de basis van korenschoof schikken. Uiteraard brengen we de theorie in praktijk! Je plukt je eigen bos en schikt deze volgens de korenschoof methode. Je krijg tips mee om je bos goed op de vaas te houden, en gaat naar huis met een prachtige bos, gifvrij geteelde bloemen!

Moestuinieren met een stichting (voor professionals)
Wil jij, als tuinder of als stichtingsbestuurder, inzicht krijgen in hoe je succesvol een tuinderij kan starten waarbij stichting en tuinder zelfstandig werken, maar wel met elkaar verbonden zijn? Kom dan naar onze workshop Tuinderij met een Stichting.
Stichting Moestuin de Haar heeft bij de start van de tuinderij gekozen om samen te gaan werken met een tuinder, en heel bewust niet, om een tuinder in dienst te nemen. Wij, tuinder en stichtingsbestuurslid, vertellen je graag over ons proces. Hoe werkt de samenwerking, welke afspraken hebben we gemaakt, hoe hebben we de financiën geregeld, wat werkt en waar liggen aandachtspunt? Je krijgt antwoorden op deze vragen en gaat met een boel informatie terug naar je eigen tuinderij.

Workshop vruchtwisseling en teeltplanning maken voor moestuinders
Met een vruchtwisseling en een teeltplanning til je je moestuin naar een hoger plan! In deze workshop leer je wat het nut is van vruchtwisselen en hoe je dit in je eigen moestuin kan gaan realiseren. Ook krijg je alle informatie over hoe je een teeltplan maakt, waarbij de beschikbare ruimte van de moestuin zo optimaal mogelijk gebruikt wordt. Naast de theorie maken we een start met ieders eigen teeltplan zodat je thuis goed geïnformeerd zelfstandig hiermee verder kan.

Rondleidingen

Moestuin de Haar ligt op de oude productiegronden van Kasteel de Haar. Een plek met veel verhalen en historie. We vertellen deze verhalen graag in een rondleiding, waarbij we ook kijken naar het heden: wat telen we, op welke manier, welke filosofie schuilt er achter onze werkwijze en hoe zijn we gekomen waar we nu staan? Een reis door verleden en heden op een heerlijke plek! Stuur voor meer informatie of vragen een mail naar tuinders@moestuindehaar.nl
Kosten: €80,- per uur
Inclusief koffie, thee en iets lekkers

Nieuwe data bloemenworkshop plukken en schikken! Woensdag 11 en 18 september.

X