Skip to main content

Peterselie

Als er één kruid is dat vrijwel iedereen kent, dan is het wel de uit het Middellandse zeegebied afkomstige peterselie. Je kunt dit het hele jaar door in iedere supermarkt kopen. De kwaliteit is beduidend minder dan de robuuste peterselie uit onze moestuin; dat is een stevig en geurend kruid, waarmee je tal van recepten en je gezondheid een flinke oppepper geeft.

Soorten peterselie
We kennen grofweg drie soorten peterselie. Krulpeterselie is niet zo sterk van smaak en wordt vaak als garnering gebruikt. Platte of bladpeterselie is, anders dan krulpeterselie, door het hoge vochtgehalte minder taai en heeft een fijnere smaak door het hogere gehalte aan etherische oliën. Dan is er nog wortelpeterselie. Zoals de naam al zegt, wordt hiervan alleen de wortel, gegeten, rauw of gekookt.

Tweejarige plant
Peterselie is een tweejarige, winterharde plant. Het eerste jaar is het qua smaak en structuur op z’n best. In het tweede jaar worden zowel de stengels als bladeren taai. Je kunt ze dan nog uitstekend gebruiken bij het trekken van groentebouillon. De bloeiwijze van tweejarige peterselie is gelijk aan die van andere insectvriendelijke schermbloemigen, denk aan kruiden als dille en koriander.

Oogsten en bewaren
Met een schaartje of scherp mesje snijd je een klein bosje van de plant. Doe dat op een centimeter of vijf boven de grond en aan de buitenzijde van de plant.
Thuis was je de peterselie en rolt deze vervolgens in een vochtige doek of keukenpapier. In de groentela blijft het enkele dagen goed. Je kunt de gewassen takjes ook in een glas met water plaatsen en koel wegzetten, eventueel met een plastic zak er overheen.
Mocht je de peterselie niet onmiddellijk gebruiken, vries deze dan, schoongemaakt en gehakt, in een ijsblokjesvorm in. Na bevriezing stop je de blokjes per stuk in een doos.

Voedingswaarde
Peterselie is een super gezond kruid, mits je er geen kilo’s van eet. Dan krijg je te veel oxaalzuur binnen, wat nierstenen kan veroorzaken.
Het kruid bevat tal van antioxidanten. Verder zit er onder andere foliumzuur in, en de vitamines A, C en K. Dit alles draagt bij aan gezonde bloedvaten en een gezond hart, een mooie huid en een goede weerstand.

Gebruik
De toepassing van peterselie is eindeloos. Voeg de blaadjes en fijngehakte jonge steeltjes wel op het laatst toe, dus kook of bak ze bij voorkeur niet mee.
Denk eens aan zelfgemaakte kruidenboter.
Lekker bij puree, koude aardappels, rijst, koude pasta, couscous of andere granen, gemengd met kruiden als bieslook en munt. Je kunt het verder gebruiken in dressings, sauzen of pesto.

 

Recepten