Skip to main content

Koriander

Het blad van verse koriander verdeelt de etende mens in twee kampen: tachtig procent is er gek op, de rest vindt dat een heerlijke maaltijd verpest wordt door het naar zeep smakende kruid. Wie tot die laatste groep hoort, kan het kruid vervangen door peterselie dat tot dezelfde plantenfamilie hoort. Die tweestrijd geldt minder voor het naar citrus smakende korianderzaad, ook bekend onder de naam ketoembar.

Plantkenmerken
Koriander is een eenjarig kruid dat net als peterselie en kervel hoort tot de schermbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt het kruid uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Zo is in het graf van farao Toetanchamon zelfs een beker met korianderzaad aangetroffen. We zaaien koriander in het voorjaar. Het wordt ongeveer een halve meter hoog en groeit door tot diep in de herfst. In de zomer verschijnen de bloemen, waar vooral zweefvliegen gek op zijn. Vanaf het begin van de herfst verschijnen de zaden.

Voedingswaarde en medicinale eigenschappen
Koriander is rijk aan vitamine A, verschillende B vitamines, C, E en vooral K. Verder bevat het mineralen als ijzer en magnesium. Het helpt mogelijk bij spijsverteringsproblemen als winderigheid, en bij hoofdpijn en slapeloosheid.

Plukken, verwerken, bewaren
Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar, dus de stelen, bladeren, bloemen, zaden en zelfs de pittige wortel. Snijd enkele takjes met blad en evt. bloemen af. Takjes hak je fijn en laat je meestoven of bakken met een gerecht. Bladeren en evt. bloemen, al dan niet fijngehakt, voeg je op het laatst toe. Wie blaadjes over heeft, kan deze, gerold in vochtig keukenpapier, enkele dagen in de koelkast gerold bewaren. Al dan niet gehakt invriezen kan natuurlijk ook. De zaden kun je in een koekenpan droog roosteren en tot poeder malen. In deze vorm staat het bekend als ketoembar. Dit kruid stoof of bak je mee met een gerecht.

Toepassing
Sommige bierbrouwers voegen korianderzaad toe aan bier. In een mix van speculaaskruiden zit vaak een snufje ketoembar. De Indiase, Thaise, mediterrane en Mexicaanse keuken kent veel gerechten met koriander. Het zijn vaak gerechten met tomaten, vis en peulvruchten in de hoofdrol. Wie wil experimenteren met koriander vindt op Smulweb meer dan zevenduizend recepten.