Skip to main content

Tomaat

Wat is een tomaat?
De tomaat is eigenlijk een vrucht van de tomatenplant (Solanum lycopersicum) en is culinair gezien een groente. De plant behoort tot de nachtschadefamilie.

Hoe smaakt een tomaat?
Tomaat smaakt naar tomaat, lastig uit te leggen. De smaak is een combinatie van zoet en zuur. Als de tomaat aan de plant gerijpt is en dus van dichtbij komt, komt de smaak veel meer tot zijn recht.

Welk deel is eetbaar?
De hele tomaat is eetbaar, alleen het kroontje niet.

Hoe oogst je tomaten?
Duw bij de kroon met je duim de tomaat van de steel af. Daar zit een klein knikje. Dit gaat het makkelijkste bij wat kleinere tomaten. Bij de grotere tomaten vind je het misschien makkelijker om een schaartje te gebruiken. Je knipt dan net boven het kroontje. Het liefst oogst je de tomaat mét het kroontje, dit maakt de vrucht minder vatbaar voor schimmels.

Hoe bewaar je tomaten?
Bewaar je tomaten niet in de koelkast maar eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommersbroccoliaubergineschampignons en koolsoorten.

Wat kun je er allemaal mee?
Je kunt ze rauw eten in een salade of gevuld met garnaaltjes. Of je maakt er soep of saus van of bereidt ze gevuld in de oven.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met tomaten uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten

Tomatensaus van geroosterde groene tomaten

Het rauw eten van onrijpe tomaten is niet aan te bevelen, je kunt er buikpijn van krijgen. Maar in een warme bereiding waarvoor je stevige tomaten nodig hebt, kan het wel.

Ingrediënten

  • Groene (en/of rode) tomaten
  • Scheut olijfolie
  • Honing (1 – 2 eetlepels)
  • Uien (op 1 kg tomaten 1 ui)
  • Knoflook tenen (naar smaak aantal tenen toevoegen)
  • Rode peper (als je het wat pittig wilt maken)
  • Peper / zout
  • Kies je eigen kruiden om toe te voegen: v.b. oregano, basilicum, salie, tijm, bonenkruid, selderij
  • Optioneel: Balsamico azijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in 4-en
  • Pel en snij de uien in grove stukken
  • Pel knoflook
  • Optioneel: snij rode peper in grove stukken
  • Houterige verse kruiden zoals tijm voeg ik hele takken toe, zodat ik ze na afloop makkelijk kan verwijderen.
  • Hussel alles door elkaar met de olijfolie en honing
  • Verse kruiden zoals basilicum, oregano, salie, selderij leg ik onder de tomaten zodat ze niet verbranden maar wel de smaak afgeven.
  • Doe het tomatenmengsel op de bakplaat.
  • 45 tot 55 minuten in de oven. Vooral niet tussendoor roeren of omscheppen. Tomaten zijn klaar als velletjes iets zwart geblakend zijn (niet te veel).
  • Zet de oven uit als het klaar is en laat het tomatenmengsel iets afkoelen tot je het verder kunt verwerken.
  •  Zeven:
    • Voor een mooie saus zonder velletjes / zaadjes gebruik je passeerzeef (draaizeef) of wrijf je met een jus of soeplepel de tomaten door een zeef. Dit laatste is erg intensief.
    • geroosterde tomaten in een keukenmachine of staafmixer te pureren. Probeer dan zoveel mogelijk vocht niet mee te pureren om saus niet te dunne saus te krijgen.
  • Wil een zuurtje aan de saus toevoegen dan kan je scheutje balsamico azijn toevoegen
  • Mocht je te veel vocht opgevangen hebben en je dikkere saus willen of wil je de saus in potten inmaken dan verder (in)koken tot de gewenste dikte.
  • Invriezen:
    • In verschillende porties invriezen
  • Inmaken:
    • Let op dat zowel de saus als de potjes nog heet zijn bij uitschenken zodat je goed vacuüm trekt.
    • Was potten en deksels en maak ze daarna schoon met soda en kokendheet water. Spoel ze na met kokendheet water
    • Potten steriliseren in de oven voor 20 minuten bij 160°C
    • Vul de potten met de nog hete tomatensaus (tot 1 centimeter onder de rand). Sluit de potten goed af en zet ze ondersteboven om af te koelen. Als de potten zijn afgekoeld zet je ze weer overeind en controleer je of ze vacuüm zijn (als je een deksel in kunt drukken is die niet vacuüm, bij de potten die vacuüm zijn is het deksel wat naar binnen getrokken en kun je die dus niet meer induwen). Potten die vacuüm zijn kun je zeker een jaar bewaren (mocht je een pot treffen die niet vacuüm is, dan bewaar je die in de koelkast en gebruik je binnen een maand.
    • Een pot die open is kun je je niet bewaren (omdat er geen conserveermiddelen in zitten) en je maakt dus saus in potten in die je gelijk leeg kunt maken. Een eventueel restje in een pot kun je wel een paar dagen in de koelkast bewaren.

(basis bron: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/tomatensaus-van-geroosterde-tomaten)

Een lekker recept met tomaten én verse oregano van onze oogstdeelnemer L. Vas:

Culy Homemade: onze favoriete zomerse pasta (met tomaat, citroen en pistache)

Vega zomer pasta