Skip to main content

Bindsla

Wat is bindsla?
Bindsla, ook bekend als Romeinse sla, Romaanse sla en romaine, is een bladgroente.

Hoe smaakt bindsla?
Het is smaakvoller dan ijsbergsla. De smaak van de gestoomde nerven van bindsla lijkt op die van asperges.

Welk deel is eetbaar?
De volledige blaadjes.

Oogstinstructies
Oogst de hele krop als de kropjes vast aanvoelen, inclusief  de wortel.

Hoe bewaar je bindsla?
De kroppen kunnen in de koelkast zeker een week of langer bewaard worden. Als je de wortel eraan laat zitten tot gebruik, bewaart de bindsla beter.

Wat kun je er allemaal mee?
Ze kunnen vers gegeten worden als salade maar ook gestoofd of gegrild worden. Ook leuk op de bbq!

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met bindsla uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een lekker recept van Annabelle van Roosmalen:

“1 krop bindsla is gelijk aan 4 kropjes little gem.”

Gordon Ramsay: in bouillon gestoofde little gem

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 7,3
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

INGREDIËNTEN

  • 4 kropjes little gem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g boter, in blokjes
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 takje tijm

BEREIDEN

Snijd de kropjes in de lengte doormidden zonder de stelen te verwijderen. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit de olijfolie in een braadpan en laat hem heel heet worden. Leg dan de halve kropjes op de snijkant in de pan. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze ca. 2 minuten op middelhoog vuur, tot ze licht gekaramelliseerd zijn.

Voeg geleidelijk de blokjes boter en de bouillon toe, strooi dan de in stukjes gebroken tijm erover. Dek de sla af met een stuk nat en verkreukeld bakpapier. Laat de sla 8 minuten op laag vuur stoven; bedruip hem één of twee keer tot hij zacht maar nog wel vormvast is. De vloeistof is nu ingekookt tot een glanzende glace. Laat de sla voor het opdienen 5 minuten rusten.

OPMERKING

‘Door de halve kropjes eerst in hete olijfolie te bakken karamelliseren de buitenste bladeren, waardoor ze een zachte zoete smaak krijgen. Door ze vervolgens in een lichte boterbouillon te stoven versterk je de`smaak en krijg je een romige textuur. Als je nog nooit gekookte sla hebt gegeten, dan raad ik je aan het eens te proberen! Deze slasoort is verrassend lekker als hij kort wordt gekookt in een boterbouillon en gaat uitstekend samen met kip en vis. Omdat het gerecht zacht en romig is, hoef je geen aparte saus of jus bij de maaltijd te maken. Little gem heeft strak opeengepakt blad en is hier het geschiktst voor. Reken op 1 kropje per persoon.’ – Gordon Ramsay