Wat is koolrabi?
Het is een platte, ovale knol die boven de grond groeit. Deze typische lentegroente is er van april tot juni. Hij is verkrijgbaar in het lichtgroen en lichtpaars.
Hoe smaakt koolrabi?
Gekookte koolrabi lijkt op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauwe koolrabi doet meer denken aan de smaak van radijs, maar dan zoeter.
Welk deel is eetbaar?
Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai. Dan is het beter de schil te verwijderen.
Oogstinstructies
In zijn geheel uit de grond trekken. Het gedeelte tussen de wortels en de knol is taai. Met een scherp mes of schaar kun je die afsnijden.
Hoe bewaar je koolrabi?
Je kunt hem het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft hij ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je hem nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om koolrabi in te vriezen. Blancheer hem even kort en stop hem in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.
Wat kun je er allemaal mee?
In blokjes snijden en dan kun je hem frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met koolrabi uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.