Skip to main content

Koolrabi

Wat is koolrabi?
Het is een platte, ovale knol die boven de grond groeit. Deze typische lentegroente is er van april tot juni. Hij is verkrijgbaar in het lichtgroen en lichtpaars.

Hoe smaakt koolrabi?
Gekookte koolrabi lijkt op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauwe koolrabi doet meer denken aan de smaak van radijs, maar dan zoeter.

Welk deel is eetbaar?
Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai. Dan is het beter de schil te verwijderen.

Oogstinstructies
In zijn geheel uit de grond trekken. Het gedeelte tussen de wortels en de knol is taai. Met een scherp mes of schaar kun je die afsnijden.

Hoe bewaar je koolrabi?
Je kunt hem het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft hij ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je hem nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om koolrabi in te vriezen. Blancheer hem even kort en stop hem in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?
In blokjes snijden en dan kun je hem frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met koolrabi uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Ingebracht door een oogstdeelnemer.

Een eenvoudig recept voor een verfrissende koolrabisalade met koriander.

Ingrediënten:

– 2 koolrabi’s, geschild en in dunne reepjes gesneden

– 1/2 rode ui, dun gesneden

– 1/2 kopje verse korianderblaadjes, grof gehakt

– 2 eetlepels olijfolie

– Sap van 1 citroen

– Zout en peper naar smaak

 

Instructies:

  1. Meng de gesneden koolrabi, rode ui en korianderblaadjes in een grote kom.
  2. Voeg olijfolie, citroensap, zout en peper toe. Meng goed, zodat alle ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn.
  3. Proef en pas indien nodig het zout en de peper aan.
  4. Laat de salade ongeveer 15-20 minuten rusten, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  5. Serveer de koolrabisalade als bijgerecht bij een maaltijd of als een verfrissende snack.

Dit recept is eenvoudig en biedt een mooie balans tussen de knapperigheid van de koolrabi en de frisheid van de koriander.

(juni 2023)

Een lekkere salade ingebracht door een oogstdeelnemer.

ingrediënten:

1 stevige middelgrote koolrabi

1 stevige peer

50 gram pecannoten

8 zachte dadels

dressing:

100 ml griekse yoghurt

2 eetlepel honing

1 theelepel ras-el-hanout

peper en zout naar smaak

  1. schil de koolrabi en peer en rasp deze met een grove rasp, een mandoline of met een keukenmachine.
  2. Maak een dressing door de yoghurt te mengen met de honing en ras-el-hanout. breng op smaak met peper en zout.
  3. meng de geraspte koolrabi/peer door de dressing. Hak de pecannoten in stukken en snijd de dadels in stukjes en meng dit door de salade.
Dit is de favoriet van Marieke Brandsma met koolrabi en raapstelen:

Een heerlijk recept van Monique Rook:

Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
300 gr gehakt (runder- of half om half) of rulstukjes
600-800 gram groenten: maak een combinatie van groenten, bijvoorbeeld prei, paprika, bleekselderij, champignons, courgette
2 koolrabi’s (1 koolrabi is geschikt voor 1 laag)
750 ml tomatofrito
75 ml kookroom
Geraspte kaas of mozzarella in plakjes
Olijfolie
Oregano (gedroogd of vers)
Peper en zout

Bereiding:
Snij de uitsteeksels van de koolrabi af en schil met dunschiller. Snij daarna de koolrabi met een scherp mes of mandoline in dunne schijven. Kook ze ca 5 minuten in water met een snufje zout. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Snij de ui en de knoflook en fruit ze in olijfolie in een ruime pan of wok. Voeg het gehakt toe en bak het tot het rul is. Voeg peper en zout naar smaak toe. Indien je vega-rulstukjes gebruikt dan hoeven die pas ná de groente te worden toegevoegd.
Voeg daarna de gesneden groenten toe en bak het geheel een minuut of 7. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. En voeg de oregano toe.
Voeg dan de tomatofrito toe en roer dit door het gehakt-groentemengsel heen. Voor een extra lekkere smeuïge schotel: voeg ca 75 ml kookroom toe.
Vul je ovenschaal met aantal lagen: begin met laag groente/gehaktmengsel, dan laag koolrabi als lasagne-vellen en eindig met een het gehakt-groentemengsel.
Je kunt eventueel nog een laag bechamelsaus toevoegen. Strooi bovenop een laagje mozzarella of geraspte kaas. En zet de schaal ca 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Smakelijk eten!

Koolrabi met champignons uit de oven

Gedeeld door Henk Klein Gunnewiek, voorzitter van het stichtingsbestuur

Ingrediënten voor 4 personen:
750 gram koolrabi
50 gram champignons
1 sjalotje
2 eetlepels gehakte peterselie
30 gram boter
100 gram geraspte belegen Goudse kaas
125 ml slagroom
2 eieren
Zout
Peper

Voorbereiding:
Koolrabi schillen en in blokjes snijden. Koolrabi op het vuur zetten met water en zout en in 10-15 minuten gaar koken. Goed laten uitlekken. Sjalotje pellen en snipperen.
Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
Helft van de boter smelten en het sjalotje met de champignons hierin goudbruin bakken. Op smaak brengen met zout en peper.

Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Vuurvaste schaal invetten met boter. Koolrabi voorzichtig mengen met de champignons en de helft van de geraspte kaas en in de ovenschaal doen. Rest van de kaas vermengen met de peterselie en over de koolrabi verdelen. Eieren los kloppen met de room en over de koolrabi gieten. Rest van de boter in blokjes erover verdelen.
In het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin bakken.

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree