Zolang mensen op twee benen lopen, hebben ze vanwege de verfrissende smaak en medicinale eigenschappen op munt gekauwd.
Munt – niet zelden als kunstmatige smaakstof – is tot op de dag vandaag nog altijd populair als thee, in siroop, snoepgoed, ijs en chocola. Veel hartige gerechten krijgen er een opkikker van.
Soorten en groeiwijze
Er bestaan ongeveer achttien soorten munt die onderling makkelijk kruisen. Zo ontstaan nieuwe, hybride soorten.
Iedereen kent de Marokkaanse munt die als thee op terrasjes gedronken wordt. Maar bijvoorbeeld ananas-, chocolade- en watermunt, zijn ook niet te versmaden.
Munt groeit in de vrije natuur op schaduwrijke, vochtige plekken. Daar koloniseert de plant met lange wortels flinke stukken aarde. Vandaar dat wij munt in onze moestuin in grote bakken kweken.
Oogsten en bewaren
Je kunt de munt in de moestuin met een mesje of schaar vanaf mei tot halverwege de herfst oogsten. Daarna gaat de plant ondergronds.
Combineer eens een paar soorten voor een verrassende smaaksensatie. Een paar takjes zijn voldoende. Zowel de blaadjes, de jonge steeltjes en de bloemen die in de zomer verschijnen, zijn bruikbaar.
Als de plant onvoldoende geoogst wordt of weinig water krijgt, worden de bladeren en stelen taai; je kunt daar trouwens nog prima thee van zetten.
Verwerk de munt zo snel mogelijk. Lukt dat niet, zet de takjes dan in een glas water of rol ze in vochtige doek of keukenpapier. Leg de munt eventueel in de zon om te drogen.
Voedingswaarde en andere eigenschappen
Munt bevat koolhydraten (vooral suikers), vezels, eiwitten, verschillende B vitamines, vitamine C en E en mineralen als calcium, ijzer en magnesium.
Munt is verder verkoelend, aromatisch, bevorderd de spijsvertering, verzacht buikkrampen, is licht slaapverwekkend en antibacterieel.
Een nadeel is wel dat sommige mensen last krijgen van brandend maagzuur.
Gebruik
De stof menthol in pepermunt, zorgt ervoor dat je gaat transpireren. Het kan helpen bij verkoudheid of griep.
Kauwen op munt, samen met peterselie, zorgt voor een frisse adem.