Skip to main content

Savooiekool

Wat is Savooiekool?

Savooiekool is een groene kool, is een van de oudste koolrassen ter wereld en afkomstig uit de Savoye, Frankrijk. Het is een kool die veel in Nederland wordt geteeld. De bladeren van de kool hebben een mooie nervenstructuur. De bladeren zijn bobbelig en hebben gekrulde randen.

Hoe smaakt savooiekool?

Savooiekool heeft een echte koolsmaak. Je kunt hem goed in een stamppot verwerken. Ook is hij lekker als soep, in salades en stoofschotels.  Als je de kool kookt, kook deze dan niet langer dan 10 minuten om de zwavelverbindingen te voorkomen en dat de groente zwaar verteerbaar wordt.

Welk deel is eetbaar?

De gehele kool is eetbaar. Wellicht dat je de dikkere nerven er uit snijdt.

Oogstinstructies

De krop moet stevig aanvoelen en als je het blad dubbelvouwt, knapt de nerf. De wasachtige laag is niet van bestrijdingsmiddelen maar een natuurlijke bescherming.

Hoe bewaar je savooiekool?

Aangesneden savooiekool bewaar je het beste in een vochtige doek in de koeling.

Recepten