Skip to main content

Sojaboon

Wat is een sojaboon?

De sojaboon is een peulvrucht en heeft net als alle andere peulvruchten gezonde eigenschappen. De meeste toepassingen van soja die wij hier kennen komen uit de aziatische keuken waar de sojaboon een centrale plek heeft.

Hoe smaakt een sojaboon?

De smaak van sojabonen ligt een beetje tussen die van doperwt en verse kapucijner in, er zit iets zoetigs in. Daarnaast heeft ze ook nog een bijna nootachtige smaak.

Welk deel is eetbaar?

Je eet alleen de verse zaden (bonen), de peulen zijn hard en harig. Let op: je moet de boon altijd eerst koken alvorens te nuttigen.

Oogstinstructies

Wil je boon als Edamame (in de peul gekookt, beetje zout er op en dan  leeg zuigen) wilt bereiden dan oogst je de peul als ze nog groen zijn en een beetje beginnen te verdikken.  De peul zit behoorlijk vast aan de plant, gebruik daarom een knipschaartje of 2 handen om de peul te oogsten.

Hoe bewaar je sojabonen?

Dagvers zijn de sojabonen het alle lekkerste. Bewaar de peul hooguit enkele dagen in de koelkast.  De sojaboon laat zich ook goed blancheren (vier minuten) om vervolgens in te vriezen.

 

 

Recepten

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X