Skip to main content

Stampeultjes

Wat zijn stampeulen?
Peultjes zijn de jonge, knapperige peulen van een erwtensoort. De lage soorten noemen we stampeulen. Ze zijn ook wel bekend onder de naam ‘sugar snaps’.

Hoe smaken stampeulen?
Peulen hebben een niet erg uitgesproken, maar eerder zachte en verfijnde smaak en zijn wat zoetig.

Welk deel is eetbaar?
De hele peul, snijd wel de harde uiteinden eraf.

Oogstinstructies
Dat doe je door de peulen af te knippen of door ze te plukken. Let er bij het plukken op dat je de plant niet beschadigt.

Hoe bewaar je stampeulen?
Je kunt peulen het beste in de koelkast bewaren, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar.

Gekookte peultjes kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje in de diepvries bewaren. Rauwe peulen ook, na ca. 2 minuten blancheren.

Wat kun je er allemaal mee?
Deze groente is verrassend veelzijdig. Je kunt peultjes koken, maar ook wokken of roerbakken, stomen, stoven, of blancheren om ze in salades te verwerken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met peulen uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een heerlijk recept gedeeld door Lianne: Roerbak met broccoli, peultjes, zilvervliesrijstnoedels en korianderyoghurt

https://www.ah.nl/r/1195063

Een heerlijk recept gedeeld door Monique: risotto met lentegroenten en garnalen

Ingrediënten:
2 sjalotten, kleingesneden
2 knoflooktenen, geperst
1/2 courgette, in stukjes
300 gram wokgarnalen
250 gram peultjes
150 gram erwten (uit diepvries)
400 gr risottorijst
Scheutje (ca 75 ml) witte wijn
Groentebouillon ca 1 liter (kijk wat er op het pak van de risotto staan)
50 gr roomboter
Parmezaanse kaas (taartpuntje raspen)

Halve citroen (sap)

In een pan met dikke bodem sjalotje en knoflook langzaam fruiten in de roomboter. Dan risottorijst erbij en zorgen dat alle rijstkorrels lekker gaan glanzen van de boter. Vervolgens de wijn erbij.
Terwijl de uitjes fruiten alvast pannetje met bouillon maken.
Zodra de wijn beetje is opgenomen door de rijst, vervolgens, beetje bij beetje, de bouillon erbij. Kijk even op het pak voor de exacte timing, vaak duurt het ongeveer 20 minuten in totaal om de rijst goed te krijgen.
In kokend water met wat zout de erwten en peultjes kort laten garen, ca 4 minuten. En vervolgens laten uitlekken.
Tenslotte in een koekenpan de grote garnalen aanbakken tot ze roze zijn. En de courgette erbij doen en eveneens aanbakken.
Wanneer de risotto gereed is, alles erbij voegen: de garnalen met courgette, de erwten en peultjes. Even doorroeren, maar niet teveel.
Tenslotte vlak voor het opdienen ongeveer de helft van de geraspte parmezaanse kaas erdoor roeren en een scheutje citroensap. De rest van de kaas op tafel naar smaak toevoegen. Tussendoor even proeven en evt nog peper erbij.
Lekker met een frisse salade (bijv rucola of rode sla) met een vinaigrette.