Skip to main content

Lavendel

Stel je een heuvelachtig Provençaals landschap voor. De zon staat rond het middaguur hoog aan de strakblauwe hemel, terwijl je met open canvas dak in een oldtimer Citroen DS het dal in rijdt. Een warme prikkelende geur dringt zich aan je op. Het heeft iets weg van het parfum van je moeder, de lila kleurige badzeep van je vriendin. En dan, na een scherpe haarspeldbocht, doemt in de verte een Middeleeuws Benedictijnerklooster op, omgeven door eindeloze velden vol paarse lavendelstruiken.

Plantkenmerken
Wie in een tuincentrum op zoek is naar lavendel, stuit onmiskenbaar op lavendula augustifolia (echte lavendel). Andere bekende soorten zijn: tand-, spijk-, kuif- en groene lavendel. Dan zijn er nog verschillende hybriden (mengvormen). Lavendel is een dwergstruik die het beste gedijt in een mediterraan klimaat. Afhankelijk van de soort kan een struik tot een meter hoog en evenzo breed worden. De witte tot paarse lipbloemen staan fier op een rechte steel. De plant is het meest productief en heeft de minste kans op verhouting, als de bloemen in september worden verwijderd en de struik in het voorjaar een lichte snoei krijgt.

Plukken en bewaren
Het beste is om in de vroege ochtend enkele stelen te plukken. De bloemetjes ris je er van af. Je kunt ze onmiddellijk gebruiken of drogen.

Medicinale eigenschappen
In de kruidengeneeskunde staat lavendel bekend als een rustgevend kruid, dat slaapopwekkend is, helpt bij winderigheid en hoofdpijn, een antiseptische werking heeft en insectenbeten verzacht.

Gebruik
Goed om te weten is dat lavendel een dominant kruid is. Verwerk het dus met mate. Lavendel gebruik je (in combinatie met andere kruiden) in thee, siroop en als ingrediënt voor een Provençaalse kruidenmix. Smulweb heeft ongeveer honderdvijftig recepten in de aanbieding.
De gedroogde bloemen hebben motwerende eigenschappen en doen het goed in je klerenkast tussen wollen truien.
Het wordt toegevoegd voor de bereiding van sommige kazen. Lavendelhoning is niet te versmaden. Als etherische olie (niet voor inwendig gebruik) is het een ingrediënt voor de productie van onder andere zeep, badzout en parfum.