Het woord ‘dille’ is afkomstig van het Noorse ‘dilla’, wat naar het Engels vertaald ‘lull’ betekent en in onze taal ‘wiegen’. Dat ‘lull’ doet weer denken aan ‘lullaby’, of wel een slaapliedje. Het kruid dille is namelijk spierontspannend en licht slaapverwekkend. Niet voor niets dat in Scandinavische landen, de Baltische staten, Duitsland, Polen en Rusland een kop thee van dillezaad als slaapmutsje gedronken wordt. Mogelijk dat daar een overvloedig visgerecht met dille-roomsaus aan vooraf is gegaan.
Plantkenmerken
Dille is een eenjarig kruid met fijn gevederde naaldvormige bladeren dat, net als venkel en kervel, hoort tot de schermbloemenfamilie. Het wordt in het voorjaar gezaaid, komt in de zomer met felgele bloemen tot bloei, en vormt daarna zaad. Het kruid varieert in grootte van 45 tot 90 centimeter. In onze moestuin staat een groene en donkerrode variant.
Dille is een aantrekkelijke plant voor insecten, met name zweefvliegen. In de biologische landbouw wordt het vaak geplant tussen de tuinbonen bij het bestrijden van zwarte luis.
Voedingswaarde, medicinale eigenschappen
Dille bevat veel vitamine A, C en calcium. Het kruid heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Het helpt mogelijk tegen maagkrampen, winderigheid, darmkolieken, blaasontsteking en bij aambeien.
Plukken en bewaren
Aan een paar takjes heb je ruim voldoende. Vóór gebruik hak je deze fijn. Kook of bak het kruid niet mee; voeg het dus op het laatst aan een gerecht toe. Combineren met een ander kruid wordt afgeraden. Heb je teveel dille, rol het dan in vochtige keukenpapier en bewaar het enkele dagen in de groentela. Je kunt het eventueel, gehakt of in zijn geheel, invriezen, bijvoorbeeld in een zakje of ijsblokje. Omdat dille snel zijn smaak verliest, is het niet raadzaam om het te drogen.
Gebruik
Dille heeft een complexe smaak; eerst proef je zoetigheid, daarna anijs. Van het zaad zet je een heerlijke kop thee. Het zaad en de bloemen worden gebruikt voor het inmaken van bijvoorbeeld komkommers en augurken, en voor het maken van azijn. De tere blaadjes doen het goed bij vis, in roomsauzen, soep, salades, yoghurt en kwark. Op Smulweb staan bijna negenduizend recepten met dille.