Skip to main content

Lavas

Lavas is beter bekend als ‘maggiplant’. Wrijf een blaadje tussen je vingers, ruik eraan en je denkt meteen aan, juist ja, een flesje Maggi. De inhoud van dat donkerbruine flesje met geelrood etiket heeft alleen niets te maken met de maggiplant, al doet de geur en smaak anders vermoeden. Het was Julius Maggi die in 1872 in Zwitserland het merk Maggi oprichtte met als doel voedzame en goedkope voeding te produceren voor de arbeidersklasse. Even later ontwikkelde hij het flesje Maggi dat in menig keukenkastje staat. Het bestaat uit met enzymen behandelde gluten, smaakversterker, gistextract, zout en aroma’s. Daar komt dus geen grammetje lavas aan te pas.

Plantkenmerken
Lavas is een vaste plant die oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Iran komt. Het werd door de Romeinen in Europa geïntroduceerd en verspreid. Lavas is een plant uit de omvangrijke schermbloemenfamilie. Deze familie kent giftige exemplaren, zoals de reuzenberenklauw. Dan zijn er, naast lavas, tal van nuttige planten: denk aan anijs, venkel, karwij, peterselie en pastinaak. Giftig of nuttig, ze hebben het volgende met elkaar gemeen: hun geveerde bladeren, bloemen in een stralenkrans en lange penwortels. Lavas houdt van voedzame, vochtige grond. De plant kan wel twee meter hoog worden en is in de bloei aantrekkelijk voor bijen.

Voedingswaarde en medicinale eigenschappen
Lavas is rijk aan fytonutriënten, waaronder mineralen (magnesium, calcium en ijzer) en vitamines (A1, C en B6). Aan maggikruid worden medicinale eigenschappen toegeschreven. Het zou helpen bij spijsverteringsproblemen, vochtafdrijvend zijn, antiseptisch en slijmoplossend.

Plukken, verwerken en bewaren
Lavas is een krachtig kruid met een selderijachtige smaak. Een paar afgeknipte takjes volstaan. Je kunt zowel de bladeren, de stelen en zelfs de zaden van de uitgebloeide bloemen gebruiken. Als je lavas vers verwerkt, hak het dan, net als peterselie, fijn. Meekoken of bakken kan ook, fijngehakt, of in zijn geheel. Heb je lavas over, vries het in. Drogen is mogelijk; het kruid behoudt goed zijn smaak.

Gebruik
Wie lavas in een recept verwerkt, hoeft minder zout toe te voegen. Maggikruid doet het uitstekend in stoofpotten, salades, soepen en sauzen. Een heerlijke kruidencombinatie is die van rozemarijn, tijm en lavas. Op Smulweb vind je meer dan driehonderd recepten met een hoofd- of bijrol voor lavas.