Skip to main content

Rozemarijn

Wie denkt er bij rozemarijn niet onmiddellijk aan een met olijfolie en zeezout gebakken Italiaanse focaccia, bespikkeld met de aromatische blaadjes van rozemarijn.
Het kruid is afkomstig van een taaie heester waar in het voorjaar lila bloemetjes aan verschijnen. De naam van de plant komt van het Latijnse woord ‘ros marinus’, wat ‘dauw der zee’ betekent. Rozemarijn groeit het best op een stenige bodem aan de mediterrane kust. Zoute zeelucht en straffe wind versterken de essentiële oliën in de naaldvormige blaadjes. Op zo’n ruige plek blijft de struik het hele jaar door groen.

Groeiwijze en plantverwantschap
In ons noordelijke klimaat gedijt de plant het best in de volle zon en in aarde gemengd met veel grind. ‘s Winters heeft de plant bij ons bescherming nodig tegen strenge vorst.
Het kruid hoort tot de muntfamilie, is eigenlijk een soort van salvia en sterk verwant aan een ander mediterraan aromatisch kruid: salie.

Afknippen, verwerken en bewaren
Rozemarijn is een dominant kruid. Een enkel takje volstaat voor tal van gerechten. Knip het niet te diep af; net als bij tijm heeft het moeite op verhouten delen uit te lopen. Voor gebruik ris je de naaldvormige blaadjes van het takje. Als het takje groen en buigzaam is, kun je dat ook verwerken, net als de eventuele bloemetjes. Hak het in kleine stukjes en bak of stoof het met je gerecht mee.
Wil je het later gebruiken, bewaar het dan buiten de koelkast, weg van direct zonlicht.

Planteigenschappen
Het kruid met zijn vele anti-antioxidanten heeft tal van positieve eigenschappen. Het is desinfecterend, helpt bij een goede spijsvertering en versterkt de bloedcirculatie. Er zijn studies gaande waarbij gekeken wordt naar pijn bestrijdende eigenschappen en naar het effect van de geur op het geheugen en het verminderen van angstgevoelens. Rozemarijnolie zou goed zijn voor gezond haar en een dito hoofdhuid.

Gebruik
Rozemarijn doet het goed bij rood vlees en wild. In sauzen, soepen, in combinatie met aardappels, brood, rijst, pasta, is het niet te versmaden. Duizenden Nederlandstalige recepten met rozemarijn in een hoofd- of bijrol vind je op Smulweb.
Het kruid helpt tevens als thee en gorgeldrankje bij een zere keel.

 

Recepten

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X