Skip to main content

Aardappel

Wat is een aardappel?
De aardappel is de plant die het meest geschikt is om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. De knol bevat veel voedingswaarde en is makkelijk te verbouwen. In het voorjaar wordt de aardappel gepoot en gaat ondergrond knollen aanmaken. Een plant kan wel tot 10 knollen (aardappelen) aanmaken.

Er zijn ontzettend veel rassen en op de moestuin telen we:

  • Aloutte: een vrij vastkokende aardappel, heeft een rode schil en geel vruchtvlees. Middenlaat ras. Prima geschikt om te koken en te bakken. Heel smakelijk! Het is een goede aardappel voor winteropslag.
  • Carolus: een vrij kruimige, geelschillige aardappel. ¬†Middenvroeg ras. Carolus is geschikt voor consumptie en frites. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. ¬†De Carolus is lang te bewaren.
  • Twister: een vastkokend, geelschillig ras. Vrij vroeg ras. De Twister is ook geschikt voor het maken van verse friet.

Welk deel is eetbaar?
Van de aardappelplant zijn de knollen, de aardappelen, eetbaar. De plant zelf is niet eetbaar.

Hoe bewaar je aardappels?
Let er op dat de aardappel tijdens de groei niet aan licht is blootgesteld en dat je ze in het donker bewaart. Als ze namelijk langere tijd in het licht bewaard, dan krijgen ze een groene kleur en zijn ze niet meer eetbaar door de hogere aanwezigheid van solanine.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan een favoriet van onze mede-oogstaandeelhouders.