Skip to main content

Andijvie

Wat is andijvie?
Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak.

Hoe smaakt andijvie?
Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond.

Welk deel is eetbaar?
De volledige bladeren zijn eetbaar. Eventueel gooi je het bovenste groene stuk weg. Dat is namelijk nog wel eens taai of hard, wat je kunt ontdekken door het even tussen duim en wijsvinger te voelen. Als je het kontje er afsnijdt, snij je het vuil weg en hou je nog iets van de stronk over. Dat kan je zowel rauw als gestoofd lekker eten.

Oogstinstructies
Trek de hele krop met wortel en al uit de grond. Als je de wortelpen er pas afsnijdt bij het gebruiken van de andijvie, blijft ze wat langer goed.

Hoe bewaar je andijvie?
Een verse krop andijvie bewaar je in de koelkast, maar doe dit niet te lang. Andijvie is namelijk een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt kan eten. Als je de andijvie in een plastic zakje doet, is hij een paar dagen houdbaar. Vergeet niet gaatjes in het plastic te maken, de andijvie moet lucht kunnen krijgen. Je kan de andijvie ook in de diepvries bewaren, zolang je hem daarvoor minimaal 2 minuten blancheert. Al is andijvie vers het lekkerst.

Wat kun je er allemaal mee?
Andijvie kan op heel wat verschillende manieren worden klaargemaakt: koken, stamppot maken, in de oven bereiden, roerbakken of wokken, stoven, andijviesoep maken, stomen, en natuurlijk ook gewoon rauw.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan een favoriet van onze mede-oogstaandeelhouders.

Wil je een lekker recept delen, stuur die dan naar: kokenmet@moestuindehaar.nl

 

Recepten

Een lekker recept uit de Allerhande:

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R377960/andijvietaart-met-cashewnoten

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 1 krop andijvie
  • 3 middelgrote eieren
  • 125 ml verse slagroom
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 150 g geraspte oude kaas
  • 6 tomaten
  • 3 el sladressing knoflook

Bereiding

1) Oven voorverwarmen op 200 ºC. Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde deeglap van ca. 30 cm doorsnede. Vet de quichevorm in en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
2) Andijvie in repen snijden, wassen en met aanhangend water in hapjespan op matig vuur in 5 min. laten slinken. Andijvie in vergiet goed laten uitlekken.
3) In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper. Andijvie, noten en de helft van de kaas erdoor scheppen. Eimengsel overdoen in taartvorm en de rest van de kaas erover strooien.
4) Taart in oven in 25-35 min. goudbruin en gaar bakken.
5) Ondertussen tomaten in dunne plakken snijden en besprenkelen met sladressing. Andijvietaart in punten gesneden serveren met tomatensalade.

Een heerlijk recept van Monique Rook:

“Hallo!

Ik heb weer een heerlijk recept uitgeprobeerd, namelijk Griekse andijvietaart!
Aangezien we twee oogstaandelen hebben, had ik ook twee kroppen andijvie. En die zijn er helemaal in gegaan!
Zie bijgaand voor het recept!”

Griekse andijvietaart met feta