Andijvie

Wat is andijvie
Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak.

Hoe smaakt andijvie
Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond.

Welk deel is eetbaar?
De bladeren zijn eetbaar maar snijd altijd wel eerst de krop weg. Eventueel moet ook het laatste groene stuk weg. Dat is namelijk nog wel eens taai of hard, wat je kunt ontdekken door het even tussen duim en wijsvinger te voelen. Als je het kontje er afsnijd, snij je het vuil weg en hou je nog iets van de stronk over en dat kan je zowel rauw als gestoofd lekker eten

Oogstinstructies
Trek de hele krop met wortel en al uit de grond. Pas bij het gebruiken van de andijvie knip je de wortelpen af. Zo blijft ze wat langer goed.

Hoe bewaar je andijvie
Een verse krop andijvie bewaar je in de koelkast, maar, doe dit niet te lang. Andijvie is namelijk een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt kan eten. Als je de andijvie in een plastic zakje doet, is hij een paar dagen houdbaar. Vergeet niet gaatjes in het plastic te maken, de andijvie moet lucht kunnen krijgen. Je kan de andijvie ook in de diepvries bewaren, zolang je hem daarvoor minimaal 2 minuten blancheert. Toch is het lekkerste om andijvie vers te eten.

Wat kun je er allemaal mee?
Andijvie kan op heel wat verschillende manieren worden klaargemaakt: koken, stamppot maken, in de oven bereiden, roerbakken of wokken, stoven, andijviesoep maken, stomen, en natuurlijk ook gewoon rauw.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met andijvie uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

Recepten