Andijvie

Wat is andijvie?
Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak.

Hoe smaakt andijvie?
Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond.

Welk deel is eetbaar?
De volledige bladeren zijn eetbaar. Eventueel gooi je het bovenste groene stuk weg. Dat is namelijk nog wel eens taai of hard, wat je kunt ontdekken door het even tussen duim en wijsvinger te voelen. Als je het kontje er afsnijdt, snij je het vuil weg en hou je nog iets van de stronk over. Dat kan je zowel rauw als gestoofd lekker eten.

Oogstinstructies
Trek de hele krop met wortel en al uit de grond. Als je de wortelpen er pas afsnijdt bij het gebruiken van de andijvie, blijft ze wat langer goed.

Hoe bewaar je andijvie?
Een verse krop andijvie bewaar je in de koelkast, maar doe dit niet te lang. Andijvie is namelijk een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt kan eten. Als je de andijvie in een plastic zakje doet, is hij een paar dagen houdbaar. Vergeet niet gaatjes in het plastic te maken, de andijvie moet lucht kunnen krijgen. Je kan de andijvie ook in de diepvries bewaren, zolang je hem daarvoor minimaal 2 minuten blancheert. Al is andijvie vers het lekkerst.

Wat kun je er allemaal mee?
Andijvie kan op heel wat verschillende manieren worden klaargemaakt: koken, stamppot maken, in de oven bereiden, roerbakken of wokken, stoven, andijviesoep maken, stomen, en natuurlijk ook gewoon rauw.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan een favoriet van onze mede-oogstaandeelhouders.

Wil je een lekker recept delen, stuur die dan naar: kokenmet@moestuindehaar.nl