Skip to main content

Artisjok

Wat is artisjok?

De artisjok is de bloemknop van een grote distelsoort en afkomstig uit de landen rond de middellandse zee. Het zijn bloemknoppen waarbij  veel blaadjes om een bloembodem heen zijn gevouwen. Je hebt zowel paarse als groene soorten, voor de smaak maakt het geen verschil.

Hoe smaakt artisjok?

Artisjok heeft een licht bittere smaak en is rijke bron van antioxidanten.

Welk deel is eetbaar?

Het eetbare gedeelte bevindt zich onder aan de blaadjes, daar zit het vlezige gedeelte. Het harde gedeelte is niet eetbaar. Meestal worden de spitse punten van de bladeren geknipt, dit is niet noodzakelijk. Je eet de gekookte artisjok door  de blaadjes van de artisjok te plukken. Ook het hart van de artisjok is zeer smaakvol, wel het ‘hooi’ er van af schrappen. De steel is niet eetbaar.

Oogst instructies

Op de tuin oogsten wij voor jullie de artisjok met steel. Zodra de bladeren verder open gaan staan, zijn ze oogstbaar. Wacht je nog langer, dan ontstaat er een prachtige paarse bloem De steel breek je zo dicht mogelijk bij het hart af.

Het schoonmaken vraagt wel wat meer werk. Er schuilen dikwijls kleine insecten tussen de blaadjes. Laat daarom voor bereiden de artisjok een uur in water staan, eventueel met wat zout.

Hoe bewaar je artisjok?

Het beste kun je de artisjok zo snel mogelijk eten, want deze droogt snel uit. Wil je deze toch een aantal dagen bewaren, wikkel de artisjok dan in een vochtige doek en leg in de groentelade van de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Artisjok wordt vaak als een voorgerecht of bij de borrel geserveerd. De harten van een artisjok zijn ook lekker door een pasta. Kleine artisjokken kun je in z’n geheel eten, bijvoorbeeld gegrild op de bbq of oven.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan een favoriet van onze mede-oogstaandeelhouders.

Wil je een lekker recept delen, stuur die dan naar: kokenmet@moestuindehaar.nl

Recepten