Skip to main content

Boerenkool & Red Russian

Wat is boerenkool en Red Russian kale?
Red Russian kale is een variant op boerenkool met net iets andere eigenschappen. Beide groenten behoren tot de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Boerenkool is een typische late herfst en wintergroente in Nederland. Het blad heeft een breed gekrulde rand  en is donker groen of paars van kleur met een stevige nerf en steel. De Red Russian kale heeft een iets doffer groen-blauwachtig blad met prachtige paarse nerven. Het blad is minder gekruld aan de uiterste zijde van het blad. Ook voelt het blad zachter aan dan boerenkool. Deze koolsoort is vanaf einde zomer tot en met de winter te oogsten op de tuin.

Hoe smaakt red russian kale en boerenkool?
Boerenkool heeft een stevige en pittige koolsmaak, die zoeter wordt na de eerste vorst.  De Red Russian kale is zoeter en zachter en heeft een minder stevige koolsmaak dan de boerenkool.

Welk deel is eetbaar?
Van beide planten zijn de bladeren eetbaar. De stevige nerven en de steel van het blad verwijder je.

Oogstinstructies
Van beide koolsoorten oogsten we de bladeren en laten we het hart van de plant intact, zodat de plant daarna weer verder kan groeien en we meerdere keren kunnen oogsten.

Hoe bewaar je boerenkool?
De groenten kunnen het best bewaard worden op een koele droge plek. In de koelkast is deze ongesneden 3 tot 5 dagen houdbaar. Snijdt je het blad, dan is deze nog 1 á 2 dagen te bewaren. Wil je de boerenkool  of Red Russian kale invriezen, blancheer dan de groente ongeveer 3 minuten voor je deze invriest. De kool is dan tot 12 maanden houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?
Zowel met Red Russian kale als met boerenkool kan je heel veel. Je kan de groente koken, roerbakken, smoren en stomen.  Zelfs rauw als salade is hij erg lekker. Je kan de groente ook verwerken in een heerlijk omeletje of in een frittata.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met boerenkool uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X