Skip to main content

Citroenverbena

Citroenverbena is het delicate achternichtje van citroenmelisse. Zet haar niet op de tocht, laat haar ’s winters geen kou vatten, want dan legt ze geheid het loodje.  Neem dan citroenmelisse, het kruid dat wel tegen een stootje kan, bij vrieskou ondergronds gaat, in het voorjaar als een dolle groeit en de neiging heeft zich ongeremd te vermeerderen.
Wat beiden met elkaar gemeen hebben, is de geur en smaak van citroen, al steekt citroenverbena melisse wel naar de kroon.

Plantkenmerken
Citroenverbena met zijn lancetvormige blaadjes komt oorspronkelijk uit Chili. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers hebben de plant in de zeventiende eeuw meegebracht naar Europa. Daar werd het in kassen gekweekt vanwege de aromatische olie ‘citral’ die sterk naar citroen ruikt.
Het kruid komt uit de ijzerhard familie, net als die prachtige sierplant verbena bonariensis die bij ons in de pluktuin staat.
In (sub)tropische streken kan de plant wel twee meter hoog worden en de winter goed doorstaan. In ons klimaat bereikt de plant, afhankelijk van de leeftijd, een fractie van deze hoogte. Bovendien zal citroenverbena hier in een kas moeten overwinteren.

Plukken
In de moestuin worden de planten na de IJsheiligen (15 mei) gepoot. Wacht nog even met het plukken van enkele blaadjes en witte bloemen tot het volop zomer is. In september is de productie van het aromatische blad trouwens het grootst. Blaadjes kun je vers en gedroogd gebruiken.

Voedingswaarde en medicinale eigenschappen
Aan citroenverbena worden tal van eigenschappen toegedicht: het zou ontstekingsremmend zijn, het immuunsysteem versterken, verlichting bieden bij spijsverteringsproblemen, koorts verminderen, luchtwegproblemen verlichten en kalmerend werken.

Gebruik
Van enkele blaadjes zet je een heerlijke thee. Met name Fransen zijn er dol op; in supermarkten en op lokale markten wordt het verkocht onder de naam ‘verveine’.
Ook in andere dranken, al dan niet alcoholisch, doet het kruid het goed. Andere toepassingen: in yoghurt, pudding, jam, een salade, bij een visschotel of kip. In een curry is het een goede vervanger voor citroengras.

 

Recepten

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X