Skip to main content

Fluo-melde

Wat is fluo-melde?
Fluo-melde staat ook wel bekend als boomspinazie. De jonge planten zijn heldergroen met een magenta top. Daarom worden ze ook wel fluo-melde genoemd.

Hoe smaakt fluo-melde?
De smaak is licht nootachtig, en lijkt ook wel wat op die van de ‘gewone’ spinazie.

Welk deel is eetbaar?
Zowel de blaadjes als de steeltjes.

Oogstinstructies
Door op de juiste manier te oogsten kunnen we lang van deze plant genieten. De top laten we staan en we oogsten alleen de zijtakken. Dit doen we op een punt waar je op het zijtakje een (mini)blad in de oksel ziet zitten. Dit (mini)blad zal over en paar weken dan een takje zijn dat we opnieuw kunnen oogsten.

Hoe bewaar je fluo-melde?
Net als bij gewone spinazie kun je de verse fluo-melde het beste op de dag van aankoop eten. Als dit niet lukt, kun je verse spinazie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 minuten blancheren, kun je spinazie ook invriezen. In een goed afgesloten plastic zakje of bakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).

Wat kun je er allemaal mee?
Fluo-melde of boomspinazie is, zoals de naam al zegt, een vervanger voor spinazie. Het is lekker met gesmolten boter, en behoudt de magenta kleur als het gekookt is.
De jonge blaadjes kunnen ook rauw gegeten worden in salades. De wat oudere bladeren zijn wat bitterder van smaak, en kun je goed gebruiken in stoofschotels of koken net als spinazie of andijvie.

 

    Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

    X