Skip to main content

Kapucijners

Wat zijn kapucijners?
Kapucijners zijn peulvruchten en de kapucijnerplant is een variëteit van de erwt. Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemenfamilie, dat kun je mooi zien als de planten in bloei staan voor ze peulen gaan vormen. Kapucijners worden ook vaak als vleesvervanger gegeten door de eiwitten en vitamines die er in zitten.

Hoe smaken kapucijners?
Kapucijners hebben een lekkere zoete smaak. Het is een echte zomergroente.

Welk deel is eetbaar?
De uit de peulen gedopte (uit de peul duwen) kapucijners.

Oogstinstructies
Dat doe je door de kapucijners af te knippen of door ze te plukken. Let er bij het plukken op dat je de plant niet beschadigt.

Hoe bewaar je kapucijners?
In een open plastic zak kun je verse kapucijners 4 dagen in de koelkast bewaren. Op een koele plaats (12-14°C) zijn ze ca. 2 dagen houdbaar.
Je kunt kapucijners ook invriezen. Bij minimaal -18°C zijn gare of ca. 4 minuten geblancheerde kapucijners tot 12 maanden te bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?
Eet ze ook eens in een maaltijdsalade met rijst, komkommer, tomaat, sla, ui en dressing. Of wat dacht je van een maaltijdsoep? Maak er een vegetarische schotel van met ui, knoflook, wortel, broccoli en paprika. Je kunt van kapucijners ook een lekker bijgerecht maken. Serveer ze dan met spekjes en rozijnen of gesmoorde ui. Of maak een zogenoemd ‘captains diner’: kapucijners met spek, ui, mosterd en tafelzuur.

 

    26 juni, 17 juli, 21 augustus bloemenworkshop plukken en schikken

    X