Skip to main content

Knolselderij

Wat is knolselderij?
Knolselderij teel je voor de verdikte stengel, de knol.  Hij heeft een lichtpaarse tot wit gele kleur. De knol groeit langzaam, half boven de grond en heeft een heel seizoen nodig om te rijpen en groeien. De beste tijd om deze te oogsten is oktober.

Hoe smaakt knolselderij?
Van binnen is de knolselderij mooi romig wit en heeft een aromatische, kruidige geur en smaak.

Welk deel is eetbaar?
De gehele knolselderij is eetbaar. Bij bereiding de knolselderij schoon schrobben met een borsteltje, zand verwijderen, wortels afsnijden en schillen.

Hoe bewaar je knolselderij?
Bewaar je deze groente op een droge plek, dan is deze zeker een aantal weken houdbaar. Langer bewaren van knolselderij kan door deze te versnijden en in te vriezen. Wel eerst twee tot vier minuten blancheren.

Oogstinstructie
Met een spitvork of riek haal je de knolselderij met de dunnere wortels in zijn geheel uit de grond.

Wat kun je er allemaal mee?
Knolselderij kan zowel geroosterd, gekookt als rauw gegeten worden. Eet je de knolselderij rauw, besprenkel deze dan met wat citroensap of azijn om bruinkleuring te voorkomen. De bladeren en stelen van de knolselderij zijn ook eetbaar en smaken net als de gewone selderij, hetzij een beetje taaier en daarom minder geschikt om rauw te eten.

 

Recepten

Recept van Marijke en Henk Klein Gunnewiek (voorzitter Stichtingsbestuur):

Recept en de techniek voor het poffen  van de Knolselderij:
1. Borstel de knolselderij goed schoon. Je wil niet dat wanneer je de knol gaat poffen dat de zand in je product terecht komt. Snij nu de kop en de kont van de knol eraf.
2. Plaats jouw smaakmakers op de knol. We raden je aan om ieder geval gezouten boter, grof zeezout en laurier te gebruiken. Deze ingrediënten geven een goede “basissmaak” aan het product.
3. Wikkel nu de knol in de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat dit heel goed gebeurd. Gebruik 4 a 5 grote vellen folie. Je wilt niet dat je smaken en het vocht van de knol verloren gaan!
4. Plaats nu de knol in een voorverwarmde oven (180 graden) voor 60 minuten.
5. Haal na 60 minuten de knol uit de oven. Laat de knol even goed afkoelen. Doordat de knol afkoelt, en daarmee ook het vocht, zullen alle smaken de knolselderij intrekken. Daarnaast zal het ook makkelijker worden om je knol in mooie stukken te snijden wanneer je dit zou willen.
6. Nu de knol goed afgekoeld is kun je het product verwerken voor verschillende doeleinden. Een lekkere stamppot of als verrassende smaakmaker bij een hoofdgerecht (warm). Je kunt de knol ook
toevoegen bij een koude salade. Snij de knol hiervoor in kleine blokjes.

Geroosterde knolselderij. Gedeeld door Mariska Vet.

Geroosterde knolselderij

Een recept van de Lidl, gedeeld door en aangepast door Martine Hinterding.

Benodigdheden voor 4 personen
1 knolselderij
3 kleine venkelknollen
2 uien
bosje selderij
3 teentjes knoflook
2/3 bakje kastanjechampignons
3 blokjes groentebouillon
1 1/2 liter water
Limoen- of citroensap
100 ml kookroom
Olijfolie
Olijfolie met truffelaroma als je dat hebt
Zout en peper
Tijm

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Verwijder de harde onderkant van de venkel en snijd de venkel in stukjes. Hak de tenen knoflook en snipper de uien.

Verhit in een soeppan wat olijfolie en fruit de ui met de helft van de knoflook een paar minuten. Voeg de knolselderij, selderij en venkel toe en bak nog ongeveer 5 minuten. Voeg daarna het water met de verkruimelde bouillonblokjes toe en laat 20 minuten doorkoken op laag vuur.

Bak de in stukjes gesneden kastanjechampignons in wat olijfolie samen met de rest van de knoflook en voeg wat tijm naar smaak toe.

Pureer de soep. Om te voorkomen dat het te dun wordt naar onze smaak halen we de vaste delen altijd door een zeef (met pan eronder!) en voegen slechts een deel van het vocht toe. Dan krijg je een te dikke soep maar kun je in delen het vocht toevoegen tot wat je zelf lekker vindt.
Voeg de kookroom toe en breng de soep op smaak met zout, peper en wat citroen- of limoensap. Schep in kommen of diepe borden en verdeel de champignons erover. Als je olijfolie met truffelaroma in huis hebt is het lekker om nog een klein beetje hiervan op het laatst toe te voegen.

Eet smakelijk!

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X