Skip to main content

Koolraap

Wat is koolraap?
Koolraap is een wortelgewas en wordt makkelijk door elkaar gehaald met de knolraap en koolrabi.

Koolraap herken je doordat deze half boven de grond groeit. Het gedeelte onder de grond krijgt geen zonlicht waardoor dat deel van de wortel wit/gelig is en naar boven toe naar rood bruin verandert. De koolraap is een wintergroente.

Knolraap (meiknolletjes) is een voorjaarsgroente, kleiner en gladder van structuur. De verwarring met de koolrabi is vaak de naam. Een duidelijk verschil met deze groente is dat de koolrabi helemaal boven de grond groeit en een (licht)groene knolvormige stengel met bladeren heeft.

Hoe smaakt koolraap?
Koolraap heeft wat weg van een wortel, is zoet en aromatisch van geur.

Welk deel is eetbaar?
Zowel de wortel als de bladeren (snijmoes) zijn eetbaar. De bladeren kunnen ietwat taai zijn.

Hoe bewaar je koolraap?
Koolraap kan makkelijk een aantal weken buiten de koelkast worden bewaard. Let er bij het oogsten op dat de stevig en hard aanvoelt.

Wat kun je er allemaal mee?
Een koolraap moet je schillen en gebruik je om te koken of stoven. Kook de  koolraap kort, haast blancheren, om de volle smaak te behouden, en dan bijvoorbeeld te bakken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met koolraap uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Nieuwe data bloemenworkshop plukken en schikken! Woensdag 11 en 18 september.

X