Skip to main content

Mais

Wat is mais?
De mais die wij telen is de suikermais en is door Colombus vanuit Midden-Amerika naar Europa gebracht. Door veredeling werd de mais steeds beter bestand tegen het koudere klimaat en daarmee doet dit reuzengras het goed.  

Suikermais zet maar een klein gedeelte van zijn suikers om in zetmeel, waardoor de mais geschikt is voor consumptie. Maissoorten die alle suikers in zetmeel omzetten zijn voor veevoer. Omdat mais een kruisbestuiver is, is het belangrijk dat deze twee maissoorten op minimaal 200 meter afstand van elkaar verwijderd staan. Ze bestuiven door middel van de wind en niet via insecten waardoor er geen aantrekkelijke bloem aanwezig is, maar een pluim met stuifmeel bloempjes.

Hoe smaakt mais?
Doordat een deel van de suikers in zetmeel wordt omgezet smaken de maïskorrels sappig en zoet.

Oogstinstructies
Een maiskolf is klaar om geoogst te worden als de draden die boven de kolf hangen bruin en uitgedroogd zijn. Je kunt de kolf er met de hand afdraaien of breken. De maiskorrels zijn dik, glanzend en zijn goed ingepakt in het groene schutblad.

Hoe bewaar je mais?
Na de oogst is de mais het zoetst. De zoetheid neemt af naarmate je de mais langer bewaart.

Wat kun je er allemaal mee?
Op de barbecue kun je de mais met kolf en al roosteren. Vouw de bladeren wel eerst open, haal de draden weg, vouw de bladeren weer terug en leg ze een kwartier in koud water, om ze vervolgens minimaal 15 minuten te roosteren. Een andere manier is om de maiskolf te koken (zonder bladeren en draden). Eventueel leg je ‘m daarna voor de geroosterde smaak nog even op de barbecue.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met mais uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X