Skip to main content

Paksoi

Wat is paksoi?
Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en witte stelen. Het is van origine een Aziatische groente maar wordt inmiddels ook in Nederland geteeld.

Hoe smaakt paksoi?
De smaak is zacht en zoetig en doet denken aan Chinese kool.

Welk deel is eetbaar?
Tussen de paksoi bladeren kunnen nog wel eens rupsen of andere kleine diertjes zitten. Let daar bij het schoonmaken dan ook goed op. Het makkelijkst is een klein stukje van de onderkant van de paksoi weg te snijden waardoor de stelen los komen te zitten. Op deze manier kun je heel makkelijk elk blad even goed bekijken. Was de paksoi daarna goed schoon en snijd de paksoi in repen. Je begint bij de witte steel en zo snijd je de hele paksoi, dus ook het blad.

Oogstinstructies
Pak de krop laag bij de grond vast en trek hem met wortel en al eruit. Schud de grond van de wortels. Draai de wortels er met de hand af.  Of laat de wortels eraan zitten als je de paksoi extra lang wilt bewaren.

Hoe bewaar je paksoi?
Als je de paksoi extra lang wil bewaren zet hem dan met wortel en al in water. Rauw is paksoi zo’n twee dagen in de koelkast maar ook buiten de koelkast houdbaar. Je kunt paksoi natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Rauwe paksoi kun je een jaar bewaren in de diepvries.

Wat kun je er allemaal mee?
De groente kan gebruikt worden om te roerbakken, maar kan ook toegevoegd worden aan een frisse salade. Paksoi smaakt redelijk pittig. Je hoeft er nauwelijks peper of zout aan toe te voegen, Om deze reden is het de ideale groente om te eten.  Paksoi kan ook gekookt of gestoomd worden, maar als de groente te lang in de pan blijft liggen gaat de smaak en de knapperige structuur al snel verloren.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met paksoi uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X