Skip to main content

Palmkool

Wat is palmkool?
Palmkool is een eeuwenoud bladgewas, afkomstig uit Italië en wordt ook wel Cavolo Nero (zwarte kool) of Toscaanse Kool genoemd. Als je goed kijkt, begrijp je ook waarom deze kool, palmkool wordt genoemd. De donkere, gebobbelde en smalle bladeren groeien, net zoals bij een palmboom, van de stam af.

Het is een groente die langzaam aan steeds meer wordt geteeld en kent dezelfde teeltwijze als boerenkool. Deze kool kan goed tegen de vrieskou en is een echte wintergroente.

Hoe smaakt palmkool?
Palmkool wordt qua smaak vaak vergeleken met boerenkool maar is wat zachter van smaak.

Welk deel is eetbaar?
De nerf van de palmkool is ietwat taai en kun je verwijderen. Een andere mogelijkheid is om de bladeren met nerf en al in kleine stukjes te snijden.

Oogstinstructies
Je oogst de onderste bladeren van de palmkool (net zoals bij de palmboom), waardoor de plant weer verder groeit en oogsten mogelijk blijft.

Hoe bewaar je palmkool?
Was de bladeren in koud water en bewaar ze in een afgesloten bak. Op deze manier is de palmkool zeker een week houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?
Palmkool kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Zorg er voor als je de palmkool kookt dat deze goed gaar wordt. Rauw is de palmkool ook lekker door deze heel fijn te snijden en dan in te wrijven met wat zout. Of wat dacht je er van om er chips van te maken?

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met palmkool uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Gedeeld door Marijke en Henk Klein Gunnewiek, voorzitter Stichtingsbestuur

Ingredienten:

10 flinke palmkoolbladeren
handvol pijnboompitten
flinke scheut olijfolie
verse knoflook
evt verse bieslook of lente ui
200 g pecorinokaas ( harde Italiaanse schapenkaas)
zeezout en zwarte peper uit de molen
1 dl groente/kruidenbouillon
(1/4 blokje in kokend water oplossen)

Bereidingswijze:
Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn.
Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de
palmkool in dunne repen (2 cm.). Als u verse knoflook gebruikt hak dit grof en
meng het met de verse bieslook of lente ui.
Wokpan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie verhitten, voeg de
palmkool toe met wat water en peper.
Na 5 min. goed bakken wordt de palmkool zacht en voegt u de verse knoflook
met bieslook of lente ui toe. Nog 3 min. goed doorbakken en daarna de
geroosterde pijnboompitten toevoegen. Aan het eind de groentebouillon
toevoegen, doorroeren en de geraspte pecorinokaas er over strooien. Heel
even de deksel op de pan en het vuur laag draaien. Na 1 min. smoren de pan
van het vuur halen, zout naar smaak toevoegen en de palmkool met verse
pasta serveren.

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X