Skip to main content

Paprika

Wat is paprika?
Paprika is een vruchtplant en er zijn veel verschillende soorten en kleuren (wit, groen, paars, geel, oranje, rood). Paprika groeit op z’n  best als deze in de kas wordt geteeld want de plant kan niet zo goed tegen ons klimaat. Warmte, zon en niet te veel vocht doen deze plant de hoogte in groeien. Door middel van zelfbestuiving groeit de paprika uit de bloemetjes.

Hoe smaakt paprika?
Paprika’s zijn lekker knapperig en zoet. De groene paprika is minder zoet en kan zelfs een beetje bitter smaken. Als je deze langer aan de plant laat hangen wordt deze vanzelf rood en daarmee zoeter. De gele paprika zit tussen de groene en rode paprika in en is wat frisser van smaak.

Welk deel is eetbaar?
Verwijder het steeltje en de zaadlijsten in de paprika, et voilà!

Oogstinstructies
Bij het oogsten let je er op dat de vrucht glanst en hard aanvoelt. Je kunt een paprika breken of snijden op het punt waar je een verkleuring ziet van het steeltje. Wees voorzichtig met snijden of breken zodat je daarmee niet de plant zelf knakt.

Hoe bewaar je paprika?
Bewaar paprika’s maximaal 2 weken na de oogst op een droge en koele plek, niet in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?
Een paprika smaakt altijd en overal en is makkelijk  te verwerken. Gewoon als snack, als topping op pizza’s, in salade of verwerkt in soepen en sauzen. Het is een makkelijke en bovendien gezonde groente vol met vitamine C.

Bij bepaalde bereidingen kan je de schil van de paprika verwijderen door de paprika’s in te kruisen en in kokend water te leggen totdat de schil omkrult.