Skip to main content

Pastinaak

Wat is pastinaak?
De pastinaak behoorde tot de vergeten groentes, maar zo vergeten is deze groente tegenwoordig niet meer. De pastinaak is familie van de wortel en wordt daarom ook wel de witte wortel genoemd. In de middeleeuwen, voordat de aardappel hier zijn intrede deed, was pastinaak een voedzaam onderdeel van de maaltijd.

Hoe smaakt pastinaak?
Pastinaak is zoetig, heeft een anijsachtige smaak en is zacht van structuur.

Oogstinstructies
Zorg er met oogsten voor dat je het pastinaakblad niet aanraakt, deze kan nl. een allergische reactie en kleine brandwondjes veroorzaken, zoals bij brandnetels. Trek handschoenen aan en pak de pastinaak boven de grond vast om deze er uit te trekken. Bij voorkeur blijven geen resten van de wortel in de grond achter.

Hoe bewaar je pastinaak?
Pastinaak bewaar je in het koelvak van de koelkast en is zeker nog 2 weken houdbaar. Je kunt de groente ook 2 minuten blancheren en invriezen.

Wat kun je er allemaal mee?
Pastinaak wordt vaak gekookt of gegrild in de oven samen met andere wortelsoorten. Je kunt de groente ook bakken of in rauwkostsalades verwerken. Dan wel even voorkoken.

Recepten

Pastinaak bereiden: tips en recepten

 

Bijgerecht voor vier personen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd 600 gram pastinaak in grove stukken. Wentel ze in een ovenschaal door wat neutrale olie en breng ze op smaak met zout en peper. Schuif het geheel in de oven en laat ze 25 tot 40 minuten roosteren tot ze zacht zijn; haal ze eruit voordat ze uitdrogen. Tussendoor enkele malen doorscheppen. Lekker met vlees, vis en in exotische recepten. Als variatie kun je de schotel op smaak brengen met tijm en/of rozemarijn of cayennepeper, of er andere groentes aan toevoegen, zoals wortel, knolselderij, een paar teentjes knoflook of een paar sjalotten (kleintjes heel laten, grote exemplaren halveren).

Zaterdag 11 mei: Plantjesmarkt. Bestel nu je moestuinpakket in de voorverkoop!

X