Wat is een pompoen?
Een pompoen is de vrucht van de pompoenplant en is familie van de komkommer en meloen. Bij moestuin de Haar worden twee soorten pompoenen geteeld. Een oranje pompoen met oranje vruchtvlees (Fictor en Amoro) en een kleinere delicate pompoen die groen/wit van kleur is (Sweet Dumpling).
Hoe smaakt een pompoen?
Beide pompoenen hebben een vaste structuur. De smaak is zoet en wortelachtig.
Welk deel is eetbaar?
Van de oranje pompoen kan je het vruchtvlees eten. Ook de schil is eetbaar en afhankelijk van de bereidingswijze wordt deze zacht. Over of de schil ook lekker is, verschillen de meningen. De een eet de pompoen met schil en al op en de ander schilt de pompoen voordat deze gebruikt wordt. Kies hier in wat bij jou past en vooral wat jij lekker vindt. Bij het maken van een soep kun je deze schil prima laten zitten. Belangrijk is dat je het kurkachtige steeltje en eventuele beschadigingen weghaalt.
De schil van de Sweet Dumpling pompoen is steviger en deze eet je niet. Deze pompoen is smaakvoller en zoeter dan zijn oranje broertje en ook uitermate geschikt voor zoete bereidingen.
Van beide pompoenen wel even de pitten er uit halen. Deze zijn ook eetbaar (zie recept hieronder) maar het velletje verwijderen dat om de pitten zit vraagt veel geduld.
Hoe bewaar je pompoen?
Pompoenen bewaar je buiten de koelkast op een droge, liefst koele plek. Pompoenen kan je lang bewaren.
Wat kun je er allemaal mee?
De Sweet Dumpling pompoen is bij uitstek geschikt om te vullen. De pompoen heeft een vrij vlakke onderkant en een dikke schil. Deze schil laat je tijdens de bereiding gewoon zitten. Ook is deze geschikt om toetjes mee te maken.
Beide pompoensoorten kan je bakken, grillen, stoven, koken en soep van maken.