Wat is een pompoen?
Een pompoen is de vrucht van de pompoenplant en is familie van de komkommer en meloen. Bij moestuin de Haar worden twee soorten pompoenen geteeld. Een grote bolronde oranje pompoen met oranje vruchtvlees en zaden (Fictor) en een kleinere delicate pompoen die licht oranje met groen is (Sugarbabe).
Hoe smaakt een pompoen?
Beide pompoenen hebben een vaste structuur. De smaak is zoet en wortelachtig.
Welk deel is eetbaar?
Van de oranje pompoen kan je het vruchtvlees eten. Of de schil ook eetbaar is, verschillen de meningen. De een eet de pompoen met schil en al op en de ander schilt de pompoen voordat deze gebruikt wordt. Kies hier in wat bij jou past en vooral wat jij lekker vindt. Belangrijk is dat je het kurkachtige steeltje en eventuele beschadigingen weghaalt. De delicate pompoen heeft vaak een stevige schil. Deze eet je niet. Wel even de pitten er uit halen. Deze zijn ook eetbaar (zie recept hieronder).
Hoe bewaar je pompoen?
Pompoenen bewaar je buiten de koelkast op een droge, liefst koele plek. Pompoenen kan je lang bewaren.
Wat kun je er allemaal mee?
De delicate pompoen is bij uitstek geschikt om te vullen. De pompoen heeft een vrij vlakke onderkant en een dikke schil. Deze schil laat je tijdens de bereiding gewoon zitten. Ook is deze geschikt om toetjes mee te maken.
Beide pompoensoorten kan je bakken, grillen, stoven, koken en soep van maken.