Skip to main content

Pompoen

Wat is een pompoen?
Een pompoen is de vrucht van de pompoenplant en is familie van de komkommer en meloen. Bij moestuin de Haar worden twee soorten pompoenen geteeld. Een grote bolronde oranje pompoen met oranje vruchtvlees en zaden (Fictor) en een kleinere delicate pompoen die licht oranje met groen is (Sugarbabe).

Hoe smaakt een pompoen?
Beide pompoenen hebben een vaste structuur. De smaak is zoet en wortelachtig.

Welk deel is eetbaar?
Van de oranje pompoen kan je het vruchtvlees eten. Of de schil ook eetbaar is, verschillen de meningen. De een eet de pompoen met schil en al op en de ander schilt de pompoen voordat deze gebruikt wordt. Kies hier in wat bij jou past en vooral wat jij lekker vindt. Belangrijk is dat je het kurkachtige steeltje en eventuele beschadigingen weghaalt. De delicate pompoen heeft vaak een stevige schil. Deze eet je niet. Wel even de pitten er uit halen. Deze zijn ook eetbaar (zie recept hieronder).

Hoe bewaar je pompoen?
Pompoenen bewaar je buiten de koelkast op een droge, liefst koele plek. Pompoenen kan je lang bewaren. 

Wat kun je er allemaal mee?
De delicate pompoen is bij uitstek geschikt om te vullen. De pompoen heeft een vrij vlakke onderkant en een dikke schil. Deze schil laat je tijdens de bereiding gewoon zitten. Ook is deze geschikt om toetjes mee te maken.

Beide pompoensoorten kan je bakken, grillen, stoven, koken en soep van maken. 

 

Recepten

Recept van Henk Klein Gunnewiek (voorzitter Stichtingsbestuur)

Bereiding
Was de (sugar babe)-pompoen schoon. Breek het steeltje eraf en snij hem in vieren. Haal vervolgens de pitten eruit.
Leg de 4 partjes als een soort schuitjes in een ovenschaal. Begiet ieder partje met een beetje olijfolie, zout en peper en voeg kruiden toe. Zelf gebruik ik verse kruiden die ik heb staan zoals tijm of koriander. Maar wat oosterse kruiden zoals kerrie kan ook. Komijnzaad en knoflook zijn ook goede varianten. Allemaal afhankelijk van het soort maaltijd dat je bereidt. Zet ca. 30 minuten in een voorverwarde oven op 190°C tot het vruchtvlees zacht is. Laat even afkoelen.
Serveer op ieder bord een partje en lepel met een dessertlepel het schuitje leeg. Nog een extra mogelijkheid is om aan het eind van de oventijd wat geraspte kaas toe te voegen en even een paar minuten onder de gril.

Eet smakelijk!

Recept van Henk Klein Gunnewiek (voorzitter Stichtingsbestuur):

Roerbakgerecht met pompoen en biefstuk

Hoofdgerecht, 2 personen

INGREDIËNTEN

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op een bakplaat. INSTRUCTIES

  1. Verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat en rooster deze zo’n 15 minuten in de voor verwarmde oven. 
  2. Verhit de olie in een pan en roerbak de biefstukblokjes een minuutje. 
  3. Schep het vlees uit de pan. 
  4. Doe de knoflook, het gemberpoeder en de chilipeper-reepjes in de pan en roerbak dit een half minuutje. 
  5. Voeg de champignonplakjes toe en roerbak ook dit een minuutje mee. 
  6. Voeg de Chinese kool toe en laat dit in een minuutje zacht worden/slinken. 
  7. Voeg de gebakken biefstukblokjes samen met de geroosterde pompoenblokjes en de sojasaus toe en roerbak dit nog zo’n 3 minuten. 
  8. Roer de basilicum door het gerecht en serveer!