Skip to main content

Zomer- en Winterpostelein

Wat is een postelein?
Winter- en zomerpostelein zijn familie van elkaar. De zomervariant stamt vermoedelijk uit India en de winterpostelein komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden houdt zomerpostelein absoluut niet van kou terwijl winterpostelein goed tegen de vorst kan.

Zomerpostelein heeft dik vlezig en lepelvormige bladeren en behoort tot de vetplanten. Er zitten meerdere blaadjes aan de steel.

Winterpostelein heeft mooie frisse blaadjes in rozetvorm en bij bloei heeft het een heel klein bloemetje midden in het blaadje. Hij heeft een blaadje per steel.

Hoe smaakt postelein?
Beide posteleinsoorten geven een fris zure smaak en hebben een knapperige structuur.

Welk deel is eetbaar?
Bij zomerpostelein moeten de hardere delen van de stengel worden verwijderd. De winterpostelein kan in z’n geheel worden gegeten.

Oogstinstructie
Pak een bosje winterpostelein en snijd dit zo’n 2 cm boven de grond af. Op deze manier groeit de plant weer door en kan je later nog een keer oogsten.

Hoe bewaar je postelein?
Postelein laat zich niet lang bewaren en is het lekkerste als je het dezelfde dag nog eet. Wil je de postelein toch enkele dagen bewaren, was deze dan in koud water en bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Wat kun je er allemaal mee?
Postelein is lekker rauw door een salade. Ook door de stamppot heen is de postelein lekker.

 

Recepten

Recept van oogstdeelnemer Lianne van Wijlick: