Skip to main content

Prei

Wat is prei?
De groentesoort prei is een bladgroente en is familie van de ui, de narcisfamilie. Naast prei horen ook knoflook en bieslook tot de uienfamilie. Er zijn 2 soorten prei: winterprei en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger dan zomerprei. Het witte deel van de prei groeit onder de grond en is zo niet aan zonlicht blootgesteld. Het groene deel is wat taaier en heeft een minder sterke uien- of knoflooksmaak dan het witte deel.

Hoe smaakt prei?
Prei heeft een pittige smaak en geeft bij koken een kenmerkende geur af. De smaak wordt zachter naarmate je de prei verhit.

Welk deel is eetbaar?
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar.

Oogstinstructies
Wat het beste werkt is een spitvork vlakbij de plant diep onder de grond steken. Als je vervolgens met een hand de spitvork bedient, kan je met de andere hand geleidelijk aan de prei te trekken. De spitvork gebruik je om de grond onder en rondom de preiplant omhoog te wippen, zodat het makkelijker wordt om de plant uit de grond los te krijgen.

Hoe bewaar je prei?
Prei is 3 weken te bewaren in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?
Prei smaakt prima als onderdeel van een (groenten)soep of in een ovenschotel. Of geef een prei een Oosters tintje door deze te roerbakken met specerijen. Een verse prei is ook smakelijk, gesneden in dunne ringen, in een salade en geeft het een pittige smaak. Prei kan ook gekookt worden, 10 minuten koken is voldoende.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met prei uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten