Skip to main content

Rammenas

Wat is rammenas?
Rammenas is een knolgewas die voor het grootste gedeeltje onder de grond groeit (wortelknol). Hij is verwant aan radijs, rettich en daikon. De meeste soorten rammenas zijn rond met een zwarte schil en helderwit vruchtvlees. In Nederland wordt het gezien als een vergeten groente.

Hoe smaakt rammenas?
Ze hebben een licht pittige smaak, milder dan radijs. Als je de rammenas verwarmt, wordt hij milder en lijkt de smaak meer op die van meiraapjes.

Welk deel is eetbaar?
Van de rammenas kunnen de bladeren, de bloemen, het zaad én de (knol)wortel worden gegeten. Omdat de concentratie aan de smakelijke en werkzame stoffen vooral in de knolwortel zitten, wordt deze het meest gebruikt. De zwarte schil van de knolwortel kan ook worden gegeten.

Oogstinstructies
Je oogst rammenas door met een spitvork de grond naast de wortel los te maken en ze aan het loof uit de grond te trekken. Pas op: de rammenas heeft een penwortel dus je mag best diep met de spitvork. Om de rammenas langer houdbaar te maken verwijder je direct het loof.

Hoe bewaar je rammenas?
Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Dan blijft hij enkele weken goed. Rammenas bewaar je best in een gesloten zak om uitdroging te vermijden.

Wat kun je er allemaal mee?
De groente kan gebruikt worden in een salade, om te stoven of maak er soep van.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met rammenas uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

26 juni, 17 juli, 21 augustus bloemenworkshop plukken en schikken

X