Skip to main content

Rode kool

Wat is rode kool?
Rode kool is één van de oudste koolsoorten en behoort tot de sluitkolen. Rode kool wordt vaak geassocieerd met een winterse groenten, maar niets is minder waar, want deze kool is eigenlijk gehele het jaar goed te telen. De mooie donkerrode en diep paarse kleur zijn kenmerkend voor de rode kool. Rood wordt de kool na bepaalde bereiding onder invloed van zuren. 

Hoe smaakt rode kool?
Rode kool heeft een knapperige structuur en is smaakvol in salades.  Door kruiden en specerijen toe te voegen als je de kool kookt, krijgt het een meer zoetige smaak.

Welk deel is eetbaar?
Je kunt de hele kool nuttigen. Haal wel de buitenste bladeren weg en snijd in het midden de stronk weg.

Hoe bewaar je rode kool?
Bewaar de kool op een koele en donkere plek. Eenmaal aangesneden is de kool nog goed houdbaar, mits afgedekt. Invriezen kan ook door de groente 2 tot 4 minuten te blancheren. Bij gebruik is het niet nodig om de rode kool te ontdooien. Je kan de rode kool direct verwarmen of koken.

Oogstinstructie
Je snijdt de kool boven de grond af. Let er bij het oogsten op dat de krop goed gesloten is en enigszins glanzen. Lichte beschadigingen aan het buitenste blad zijn geen probleem.

Wat kun je er allemaal mee?
Rode kool wordt veel gebruikt in stamppotten, stoofpotjes en salades omdat het een gezonde en voedzame groente is. Tevens zijn de bladeren van de rode kool uitermate geschikt als natuurlijke kleurstof voor het verven van stoffen en bijvoorbeeld eieren. Meng een deel azijn met vier delen water en laat de koolbladeren hier een uur in weken.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met rode kool uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een recept van Marijke en Henk Klein Gunnewiek (voorzitter Stichtingsbestuur):

Bereiding

Snij de rode kool fijn. Snipper de ui. Schil de appels en snijd deze in stukjes. Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met
het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Tijdens stoven af en toe omscheppen.
Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rode kool. Serveer met aardappelpuree.

Ingrediënten
800 g rode kool
2 appels
100 g rozijnen
1 ui
150 ml sinaasappelsap
2 el bruine basterdsuiker
1 el kaneel
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
50 g boter

Nieuwe data bloemenworkshop plukken en schikken! Woensdag 11 en 18 september.

X