Skip to main content

Romanesco

Wat is romanesco?
Romanesco is een feestje om naar te kijken. Al die kleine spitse torentjes. Als je goed kijkt zie je dat ieder roosje dezelfde vorm heeft als de volledige krop. Hoe bijzonder is dat! Het is een koolsoort en nauw verwant aan broccoli en bloemkool. Je ziet romanesco ook wel eens onder de naam Romeinse broccoli in de winkel liggen.  Dit verraadt ook de herkomst van de romanesco. Rond de zestiende eeuw werd de romanesco al geweekt in Italië. Een oude groente.

De kleur van een romanesco is frisgroen tot groengeel en voelt stevig aan. Check dit bij het oogsten. 

Hoe smaakt rode kool?
Romanesco is frisser, milder en zoeter dan bloemkool en zachter dan broccoli. De smaak heeft een nootachtige toon. De textuur is zoals bloemkool een beetje mollig. 

Romanesco is knapperig en fris als je deze rauw eet en bij koken wordt de smaak romig. Het is een smakelijke groente, mooi om te zien en gezond. Wat wil je nog meer?

Welk deel is eetbaar?
Van de romanesco wordt de bloem gegeten. Plantkundig gezien de nog niet ontwikkelde bloemknop, net als bij bloemkool. De steel waaraan het torentje zich heeft ontwikkeld is zeker net zo smakelijk. Bij de stronk is het goed om te kijken of deze houtig is aan de buitenkant. Is dit zo, dan los je het op door die stukken te schillen met een dunschiller of een mesje.

Hoe bewaar je romanesco?
In de koelkast is romanesco ongeveer 6 dagen houdbaar. Bewaar je hem liever buiten de koelkast, leg ‘m dan op een koele plek. Hij is dan 2 dagen houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?
Eigenlijk is Romanesco net zo’n allrounder als bloemkool en broccoli. Voor het oog is het natuurlijk het mooiste om hem in zijn geheel of de roosjes te bereiden, zodat de mooie structuur van de romanesco zichtbaar blijft. 

Mocht je de kooklucht niet fijn vinden, voeg dan een beetje citroensap toe aan het kookvocht. 

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met romanesco uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Het bloemenplukseizoen is voorbij en de pluktuin gesloten. In 2025 ben je weer van harte welkom!

X