Skip to main content

Rucola

Wat is rucola?
Rucola zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid.

Hoe smaakt rucola?
Rucola heeft een pittige, peperachtige, iets bittere, nootachtige smaak.

Welk deel is eetbaar?
De blaadjes en de bloemen, als het doorgeschoten is.

Oogstinstructies
Oogst rucola wanneer het blad acht tot tien centimeter lang is. Snijd de jonge bladeren vlak boven de groeipunt van de plant af, zodat de plant opnieuw kan uitgroeien.

Hoe bewaar je rucola?
Rucola kan 2 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden, eventueel in een vochtige doek. Ook kun je aan de onderkant van de rucola een stukje afsnijden en de rucola daarna in een kopje water in de koelkast zetten. Als er nog wortels aan de onderkant zitten deze niet afsnijden maar in zijn geheel in een kopje water in de koelkast zetten.

Wat kun je er allemaal mee?
Rucola is heerlijk rauw als salade te gebruiken of als een gezonde aanvulling voor pizza’s, nacho’s, sandwiches en wraps of in een stamppot.

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel één van deze recepten met rucola uit en maak deze favoriet van onze mede oogstaandeelhouders. Hier ga je vast en zeker van genieten.

 

Recepten

Een heerlijk recept gedeeld door Monique:
Ingrediënten:
Twee bosjes rucola
50 gr geroosterde pijnboompitten
50 gr geraspte parmezaanse kaas
Goeie extra vergine olijfolie (naar believen, ca 50 ml)
2 tenen knoflook
Bereiding:
Pijnboompitten in de blender. Dan knoflook erbij. Wanneer dat gemalen is, de rucola in wat kleinere stukken snijden (blad en stelen) en erbij doen. Opnieuw malen.
Deel van de olijfolie toevoegen. En weer malen.
Geraspte kaas toevoegen. En weer malen.
Tenslotte even proeven en kijken: evt scheutje citroen erbij (dan blijft je pesto mooi groen) en even de textuur beoordelen op smeuiigheid. Indien nodig nog wat olie toevoegen.
In een leuk potje en bewaren in de koelkast. Kwartiertje voor gebruik eruit halen.
Je kunt dit ook maken met een vijzel of met de staafmixer; net wat je hebt en wat je handig vindt! Dit recept is ook handig als je rucola een beetje slap begint te worden; dan kun je er nog prima pesto van maken.
De pesto is week of twee houdbaar in de koelkast. De kwaliteit van de olijfolie bepaalt een deel van de smaak, dus gebruik goeie olie.

De pesto is vervolgens op allerlei manieren te gebruiken. Op brood met mozzarella en tomaat, in de pasta, salade of als topping op de soep.